Túlélték a holokausztot és a második világháborút, most Ukrajnából menekülnek Németországba – írja a Neokohn.

Mindennel jöttek, amit csak elbírtak: egy kis bőrönddel, egy utazótáskával, fényképekkel, egy mobiltelefonnal és egy nagyon hosszú élet emlékeivel. Teljesen kimerülten szállt ki három idős asszony a Vöröskereszt nagy kórházi buszából; egyiküket hordágyon hozták a mentősök.

Ideiglenes új otthonuk most egy idősek számára fenntartott otthon Berlinben. Az intézmény neve lefordítva „Beteljesült életet” jelent.

Liliya Vaksman azonnal felhívta unokáját, Dant, aki néhány hónapja Berlinben él és dolgozik. Dan az otthonba sietett, hogy találkozzon vele és megölelje.

Vaksmant a harcok sújtotta Dnyipro városából evakuálták. Gyermekként megtapasztalta a második világháborút, az üldöztetést és a menekülést. És most, 82 évesen újra megtapasztalta.

„Egyszerűen sokkolt, ami most Ukrajnában történik”

– mondta Vaksman.

„Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ugyanaz történik most újra, mint gyerekkoromban”.

Ukrajnában az idősek számára egyre nehezebbé válik a túlélés. Egyedül már nem tudnak segíteni magukon. Kevés a víz, kevés az élelmiszer. A háborús övezetekben gyakran nem működik a víz és az áram. Az ápolók és a hozzátartozók már nem tudnak a segítségükre sietni.

„Alapvetően sajnálom, hogy még élek, mert ez már a második alkalom, hogy meg kell tapasztalnom egy háborút”

– mondta a 90 éves Alla Senelnikova, egy nyugdíjas orvos a harcok sújtotta Harkiv városából.

Az evakuálás, amelyben német minisztériumok, hatóságok és segélyszervezetek is részt vesznek, a héten kezdődött meg.

„Eddig körülbelül 30 evakuálás történt, és további 20 van előkészítés alatt, tehát körülbelül 50 evakuálásról beszélünk, amelyet jelenleg végzünk”

– mondta Aron Schuster a DW-nek. Ő a Központi Zsidó Jóléti Hivatal igazgatója és a segélyakció egyik koordinátora.

Mintegy 400 ember szorul ellátásra, mondta Schuster. Mindegyiküknek felajánlják a segítséget és a támogatást, ha igénylik. Schuster szerint összesen mintegy 10 ezer holokauszt-túlélő él Ukrajnában.

 

Címlapkép: neokohn

Megszakítás