A walesi herceg nagymamája palotájában bújtatott el titokban egy zsidó családot a nácik elől.

Holokauszt-túlélőkkel találkozott kilencnapos európai körutazása utolsó napján Károly herceg és felesége, Kamilla. Az eseménynek Bécs zsidó múzeuma adott otthont; több brit és osztrák túlélő is részt vett a rendezvényen – adta hírül a Jewish Telegraphic Agency. A jelenlévők közül többen személyesen osztották meg élettörténetüket Károly herceggel, aki a helyszínen emlékezett meg apai nagymamájáról.

Aliz hercegnő – aki házassága révén görög és dán királyi hercegné lett – a második világháború során több zsidó életét is megmentette. Amikor 1943. szeptemberében a Cohen család segítségért fordult hozzá az ország náci megszállásakor, a görög városból származó család tagjait Aliz hercegnő palotájában bújtatta el, és 1944. októberig nála rejtőzködtek.

Életmentő tettéért a Jad Vasem Múzeum Világ Igaza díjjal tüntette ki a hercegnőt, és a brit kormány Holokauszt Hőseinek járó medálját is neki ítélték. Aliz hercegnőt utolsó kívánsága szerint a jeruzsálemi Gecsemáné-kert felett, az Olajfák-hegyén temették el. Károly hereg Simon Peresz temetése alkalmából tett izraeli látogatása idején ellátogatott a sírhoz.

„Édesapám anyukája befogadott egy zsidó családot a háború idején és elrejtette őket – csodálatos volt a nagymamám. A náci megszállás idején tette, és soha nem mondta el senkinek, még a családja előtt is éveken át titkolta” – mesélte Károly herceg a rendezvény résztvevői számára.

Gerda Frei, holokauszt-túlélő is jelen volt az eseményen, és személyesen is válthatott pár szót Károllyal. „A herceg nagyon tájékozott volt a holokausztot illetően, és nagyon sokat jelentett, hogy eljött” – mondta a 80 éves hölgy, akit szüleivel együtt Budapesten bújtattak el a náci megszállás idején.

zsido.com