Willem-Alexander király leplezte le az Amszterdam történelmi zsidónegyedében újonnan felállított emlékművet, amely a holokauszt több mint 102 ezer holland áldozatának állít emléket – írja az Independent.

Az emlékművet Daniel Libeskind, lengyel-zsidó művész tervezte. A műalkotás falakból áll, melyek négy héber betűt formáznak: a betűk által kiadott szó jelentése: „emlékére”.

A téglából épült falakon minden egyes hollandiai zsidó, roma és szinto (német cigány) áldozat neve megtalálható, akiket a náci koncentrációs táborokban, illetve az oda vezető úton gyilkoltak meg a holokauszt idején.

A helyszín kiválasztása is szimbolikus: egy olyan koncertterem közelében áll, ahol a náci megszállók fogva tartották a zsidókat, mielőtt a koncentrációs táborokba szállították volna áldozataikat. A háború előtt nagyjából 140 ezer zsidó élt Hollandiában. A háború végére az ország zsidó lakosságának több mint kétharmadát gyilkolták meg a nácik.

Studio Libeskind-Kees Hummel

Az ünnepélyes átadót Jacques Grishaver, a Holland Auschwitz Bizottság elnöke nyitotta meg. Az eseményen a holland király mellett más méltóságok és holokauszt-túlélők is részt vettek. A megemlékezés részeként – a zsidó temetőlátogatás szokásának megfelelően – minden jelenlévő, még a király is, egy-egy fehér követ helyezett el az emlékfal előtt.

Mark Rutte megbízott miniszterelnök arról is beszélt, hogy a hollandoknak szembe kell nézniük azzal a kérdéssel, hogy vajon országukban eleget tettek-e a zsidók megmentéséért a háborúban. Arra is kitért, hogy „a háború után visszatérő zsidók hideg fogadtatásban részesültek” – és ezen a tényen is érdemes elgondolkodni. A korszakot „az ország történelmének fekete lapjának” nevezte, és felhívta a figyelmet arra, hogy „az antiszemitizmus soha nincsen messze. Az emlékmű azt mondja, sőt, sikoltja: legyetek éberek.”

Az emlékmű megépítésére még 2017-ben adott engedélyt az amszterdami városvezetés, ám a helyi lakosok panaszai miatt – miszerint a tervezett műalkotás túl nagy a helyszínhez képest – csak mostanra valósulhatott meg a kivitelezés. Az építkezési és egyéb költségeket közösségi adományokból fedezték: 84 ezer ember „fogadott örökbe” egy-egy téglát fejenként 50 euróért. Az alapkövet egy évvel ezelőtt helyezte el Anne Frank barátnője, Jacqueline van Maarsen. Ezen a téglán a húsz éves korában a sobibori megsemmisítő táborban meggyilkolt Dina Frankenhuis neve áll.

„A nevekből álló emlékmű 102 163 alkalommal mondja: ’nem, nem felejtünk el benneteket’. Nem, nem fogadjuk el, hogy kitöröltessen a nevetek. Nem, nem a gonoszé az utolsó szó” – mondta beszédében Rutte. „Mindannyian emberek voltak, és ők ma visszakapták a nevüket.”

Borítókép: Studio Libeskind

90 éve született Anne Frank

Ma ünnepelné 90. születésnapját Annelise Marie Frank. Világhírűvé vált naplója emléket állít milliónyi sorstársának, akiknek a története ugyanolyan hirtelen szakadt meg, mint Anne jegyzetei. Anne Frank naplóját 1947-ben adták ki először Hollandiában. Azóta több, mint 60 nyelvre fordították le. Idén még a maori nyelven is megjelentették a könyvet. A Frank család 1934-ben költözött Frankfurtból Amszterdamba, amikor Anne … Olvass tovább