2019-től a zsidó-mentő gyártulajdonos életéről is kiállítás nyílik a Brněnec nevű cseh településen.

Ezernél is több zsidó dolgozott a holokauszt idején abban a 19. századi építésű gyárépületben, melyet egykor Oskar Schindler használt. A Világ Igaza díjjal kitüntetett férfi szülővárosához közeli Brněnecben máig megtalálhatóak az épületegyüttes részei, melyek közül a cseh kulturális minisztérium többet is kulturális emlékművé minősített a közelmúltban.

A gyárat és a hozzá tartozó laboratóriumot, valamint vegyi raktárt is „szoros történelmi kapcsolatok fűzik a brněnecbeli gross-roseni koncentrációs táborhoz” – hangsúlyozta a minisztérium szóvivője, Simona Cigankova.

factory

A Ynetnews értesülései szerint a gyár körüli munkák tovább folytatódnak a jövőben, és egy cseh alapítvány együttműködésével holokauszt-emlékhely épül a területén. Az elhagyatott épületek felújítását követően Oskar Schindler életét bemutató kiállítás is nyílik majd. A tervek kivitelezése várhatóan 2019-re készül el.

„Az a célunk, hogy az eredeti állapotába állítsuk vissza az épületet, beleértve az őrtornyot is” – nyilatkozott Jaroslav Novak, a Soá és Oskar Schindler Alapítvány elnöke a tervek kapcsán.

zsido.com

 

Kép forrása: gizmodo.com/ jza.smerem.cz