Hollywoodi chászid esküvő – itthon

     Gyönyörű esküvővel kezdődött elul hónap Budapesten. Bánfi Judit és Yehoshua Fuchs tartotta menyegzőjét a Hilton szálló udvarán és egyik dísztermében.

     Juditot jól ismerhetik mindazok, akik valamilyen módon kötődnek a Pesti Jesivához, és a Vasvári Pál utcai zsinagógához, hiszen számos program kezdeményezője, lebonyolítója, segítője volt ő az utóbbi években. Judit sok időt töltött Izraelben is, a cfáti Machon Alte lányjesivában, ahol a vallásos zsidó élethez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket szerezte meg. Eközben még pesti főiskolai tanulmányait is befejezte, sikeresen lediplomázott.

     Yehoshua az Egyesült Államokból érkezett, a californiai Hollywoodból. Először csupán két hétre jött, azzal a szándékkal, hogy (idézem): “Meglátogatom Szlovákiában élő rokonaimat, és körülnézek egy kicsit Pesten.” A válasszal mindannyian elégedettek voltunk, főleg miután valóban elutazott Szlovákiába a még mindig magyarul beszélő rokonokhoz. A színfalak mögött azonban már titkos találkozok, romantikus séták, hosszú beszélgetések folytak a legnagyobb diszkrécióval, így mindenkit meglepett a váratlan bejelentés: Eljegyeztük egymást, hamarosan összeházasodunk!

     Judit és Yehoshua egyértelmű hásgáchá prátitról, az isteni gondviselés megnyílvánulásáról beszélnek, hiszen boldogságukat egy ezidáig ismeretlen, a másik féltől sokezer kilométerre élő társban találták meg.

     Az ifjú párt Oberlander Báruch rabbi adta össze, jó szokásához híven a szertartás minden lépéséhez magyarázatokat fűzött, és a kötubát, a házasságlevelet magyarul is meghallgattuk. A ceremónia után kezdetét vette a zsidó esküvőkön elmaradhatatlan vidám ünneplés, és tánc, amit többfogásos vacsora követett, melyet szintén gyakran szakítottunk félbe egy kis ünnepléssel.

     A Fuchs család néhány hónapig még velünk marad, Yehoshua tanul és tanít a jesivában, Judit pedig az óvodában dolgozik, utána egy időre a tengeren túlra költöznek. Hogy később merre veszik útjukat, még nem tudják. Reméljük a már említett hásgáchá prátithamarosan újra a budapesti Chábád felé vezeti majd őket.

Megjelent: Egység Magazin 12. évfolyam 46. szám – 2014. július 31.