Egy Anne Franknál alig idősebb zsidó holland lány korabeli naplója jelent meg a közelmúltban. A naplót a most 89 éves Carry Ulreich írta Hollandia náci megszállása idején.

Az 1940-ben kezdődött megszálláskor 140 ezer zsidó élt Hollandiában, közülük legalább 104 ezret gyilkoltak meg a holokauszt alatt. Carry Ulreich Rotterdamban élt családjával, túlélte a vészkorszakot, Izraelbe költözött a háború után, három gyermeke született. Magával vitte naplóját is, ám csak 2 éve vette elő újra. Egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a története hasonló Anne Frankéhoz, csak az övé happy enddel végződött.

Carry Ulreich családja mélyen vallásos volt, ahogy a katolikus Zijlmans család is, amelyik megmentette. Érzékletesen írja le a rejtőzködés és a háború részleteit, összetett kapcsolatukat a keresztény családdal. A Zijlmans házaspár 1977-ben kapta meg a Világ Igaza elismerést – olvasható a jta.org cikkében. A bujkálás alatt is próbálták tartani a zsidó szokásokat, a szombatot, a kóser étkezést, ami konfliktusokhoz vezetett, nem mindig értette meg egymást a két nagyon különböző család. Naplójában a teológiai vitákról is ír, amik néha felszínre kerültek.

Kép: jta.org

 

Megszakítás