Egy zsidó szervezet két olyan mikvét fedezett fel Hollandiában, melyekről a Holokauszt után mindenki megfeledkezett.
A Növekedés elnevezésű zsidó oktatási szervezet honlapján tette közzé a hírt, hogy felfedeztek két 19. századi rituális fürdőt Groningen városában. A fürdők az egykori zsidó közösség épületében kerültek elő.

A mikvék figyelemreméltóan jó állapotban vannak, noha az egyikben a márvány megsérült a felújítások alatt. A szervezet tudósítása szerint a több, mint két méter mély medencékbe hét-hét márványlépcső vezet.
Groningen zsidó közössége szinte teljes egészében megsemmisült a vészkorszakban. Központi épületüket 1952-ben adták el az önkormányzatnak, amelyik felújította, majd 1981-ben ismét zsidó közösségi célokra ajánlotta fel azt. A felújítás során a mikvéket betemették, és csak nemrégiben kezdték el keresni. Az RTV Noord televíziós csatorna híradása szerint a közösség tagjai az épület tervrajzai alapján derítették fel a fürdők helyét.
A helyi közösség a háború előtt még közel 2500 főt számlált, ám napjainkban már csak néhány tucatnyian élnek itt. Marcel Wichgers a groningeni Folkingestraat Zsinagóga Egyesület igazgatója televíziós interjújában elmondta: a közösség több épülete, így a zsidó iskola, az öregek otthona és a zsinagóga átvészelte a háborút, ám a túlélők közül senki nem tudta, hol volt a rituális fürdő.
A feltárt mikvék az elmúlt évek legfontosabb régészeti leletének számítanak a környéken. Jelenleg hetente kétszer tekinthetik meg az érdeklődők a korábban raktárként szolgáló helyiség alól előkerült fürdőket.
 

Megszakítás