Magyar idő szerint este 21:24-kor elérte az izraeli holdszonda a Hold felszínét.

Az élő videóközvetítésben látható, amint este 9 körül megjelent Netanjahu miniszterelnök is a SpaceIL vezérlőtermében. A közvetítést szerte a világon online, valamint Izrael számos nyilvános helyén, közösségi tereken kivetítőkön keresztül sok ezren követték figyelemmel.

A Bérésit a leszállási manőver közben még küldött egy szelfi fotót magáról a közeledő égitesttel a háttérben, mintegy 22 ezer méteres magasságból.

A Bérésit holszonda utolsó szelfije 22 km magasságban

Az élő közvetítés nézői, valamint a vezérlőteremben tartózkodó szakemberek és vendégek visszafojtott lélegzettel figyelték, amint telemetria adatok a függőleges sebesség rohamos növekedését mutatták, végül megszakadt a kapcsolat, és a jármű becsapódott a Holdba. „Elértük a Holdat, bár nem pont úgy, ahogy terveztük” — törte meg a csendet valaki. Végül tapsban törtek ki a résztvevők, majd Netanjahu biztosította a hallgatóságot, hogy ha elsőre nem sikerül, meg kell újra próbálni, és 2-3 éven belül sikeresen landolni fog Izrael a Holdon.

A projekt vezetője, Morris Kahn közölte, hogy nem sajnálja a történteket, nagyon sok okuk van a büszkeségre.

Rivlin államelnök élő videóüzenetben szintén örömét fejezte ki, hogy „ez egy nagy, és csodálatos teljesítmény — bár még nem tökéletes. Ez egy fontos este Izrael Állam számára. Semmi okunk a csalódottságra. Elismerésre méltó dolog az, amit elértünk”.

Azután elénekelte a haTikvát, az izraeli himnuszt.

Forrás: neokohn.hu 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

Megszakítás