Gyermekeink oktatása, intézménybe adása nagy kihívás, és sokszor állítja komoly döntések elé a szülőket. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség egyedülállóan széles választékot kínál a szülőknek, amelyben mindenki megtalálja a zsidó oktatásnak azt a szintjét és formáját, amit gyermeke és családja számára a legmegfelelőbbnek talál. 

 

AlefKids – a vasárnapi iskola

A klasszikus vasárnapi iskola intézményébe vitt új irányt az AlefKids csapata. A bölcsődés korosztálytól a bár micva, bát micva koráig kínálnak interakítv vasárnapi foglalkozásokat. Az Óbudai zsinagógában zajló programokon a gyerekek nem csak betekintést nyernek a zsidó vallás és a héber nyelv alapjaiba, hanem megtapasztalják a közösségi élet örömeit, a közösséghez tartozás élményét.

12705324_1085028088208697_3532182850535719218_n
Vasárnapi iskola Óbudán
Karneválok – az ünnepek varázsa

Az EMIH gyermekcsoportjának, az AlefKids-nek a szervezésében a zsidó ünnepek különleges élménnyé válnak az évente négyszer, Szukot, Chanuka, Purim, Peszách alkalmával megrendezett karneválokon. Az egész délelőttös rendezvényen a legkülönbözőbb foglalkozások, színdarabok, ügyességi játékok, de még az ételek is az ünnepről tanítanak, miközben a gyerekek fantasztikusan érzik magukat és észrevétlenül, a játékon keresztül örömtelien élik meg a zsidóságukat.

Purim karnevál
Purim karnevál

Minjen klub, BMC, Atid – a kamaszok birodalma

Nem érti a fenti szavakat? Előfordul ez kamaszok szüleivel… Mert a tinédzsereknek már saját világuk, barátaik, titkaik vannak. A héber Átid szó jövőt jelent, mert azok a feltörekvő ifjak, akiket az Átid, az EMIH ifjúsági szervezete fog össze, a jövőnk. A számukra kínált programok nem csupán a tanulásról, de a közösségépítésről is szólnak. A program teret enged a kamaszoknak, hogy a maguk képére formálják a szervezetet. Így a zsidó tudásban való elmélyülés mellett sokat tanulnak társadalmi és egyéni felelősségvállalásról, demokráciáról és a közösségi összetartásról. Az idősebb diákok ösztöndíjjal csatlakozhatnak a Zsidó Tudományok Szabadegyetemének programjához.

A BMC csapata Izraelben
A BMC fiataljai Izraelben
Táborozás –élmények télen, nyáron

Családi sítábor, hétvégi sábátonok, Izraeli utazás, napközis tábor, nyaralás a Balatonon vagy a mádi rabbiházban – ezek az EMIH által kínált táborozási lehetőségek. A különböző hosszúságú táborok óvodás kortól az egyetemig nyújtanak felejthetetlen élményt. Életre szóló barátságok, közösség, pozitív zsidó identitás: ezt kínálják ezek az egyedülálló programok.

Sítábor
Sítábor
Nyári tábor
Nyári tábor
Hittan – lehetőség az iskolában

Erkölcstan vagy hittan? Nagy a dilemma? Az EMIH hittanoktatása teljesen egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy gyermeke megismerkedjen a zsidó kultúrával. Nagy tapasztalattal rendelkező oktatók állították össze a tananyagot kifejezetten a magyar iskolákban tanuló diákok számára. Az interaktív, gyerekközpontú órákat saját fejlesztésű tankönyvcsalád segíti.
A hittanoktatókat folyamatosan képzik, hogy a kis létszámú, akár egy fő számára tartott foglalkozásokon, a gyerekek tudásszintjéhez és igényeihez tudják formálni az tananyagot.

hittan

 

Bét Menáchem Gyermekoktatási Központ

Az erzsébetvárosi Bét Menáchem Héber-Magyar Kéttannyelvű Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde egyedülálló a magyarországi oktatásban. A családias hangulatú intézményben bölcsődétől nyolcadik osztályig járhatnak a gyerekek. A bölcsőde és az óvoda családias légkörében a gyerekek biztonságban és szeretetben ismerkedhetnek az őket körülvevő világgal. Az intézmény egyik specialitása az iskola-előkészítő év, mely hidat képez az óvodai és az iskolai élet között. 

A nyelvoktatás mellett az iskola különlegessége az elsőtől oktatott informatika és a kislétszámú osztályok, melyek valódi differenciált oktatást tesznek lehetővé, legyen szó tehetséggondozásról vagy felzárkóztatásról. Az iskola különórákat és sportfoglalkozásokat is kínál, a tanárok munkáját mentálhigiénés szakértő és fejlesztő pedagógusok is segítik. 

betmenachem1.jpg

 

 

Kérdése van bármelyik programunkkal kapcsolatban?

Telefonon, e-mailben és személyesen is kérhet további tájékoztatást.

AlefKids:

alefkids@zsido.com

Átid:

atid@zsido.com

Hittan:

hittan@zsido.com

Bét Menáchem Gyermekoktatási Központ:

ovoda@zsido.com,

iskola@zsido.com

 

 

Steiner Zsófia 

 

A cikk megjelent az Egység magazin 84. számában