Az elmúlt hónapokban a bevándorlás lett az egyik vezető téma a hazai közbeszédben. Bár a migráció Magyarországon és Izraelben mind jellegét, mind arányát tekintve egészen mást jelent, érdemes összehasonlítani, hogy vajon a közvéleményben is megjelennek-e ezek a különbségek. A kétéves rendszerességgel végzett European Social Survey (ESS) nemzetközi közvélemény-kutatás adatai lehetőséget adnak arra, hogy összehasonlítsuk a két ország lakosságának véleményét a bevándorlásról.

Hazánkban az emberek jelentős része, 45 százaléka szerint inkább árt Magyarország gazdaságának, hogy bevándorlók érkeznek hozzánk. Ezzel szemben feleannyian (23 százalék) vannak azok, akik szerint a migráció inkább hasznos. Bár gazdasági szempontból a relatív többség Izraelben is inkább ártalmasnak tartja a bevándorlók érkezését, lényegesen többen – minden harmadik izraeli – vannak azok, akik inkább hasznosnak ítélik meg ezt a folyamatot.

20150511_1

Az előzőtől éppen ellentétes kép rajzolódik ki, ha a bevándorlásnak a kulturális életre gyakorolt hatására kérdezünk rá. A magyarok relatív többsége (42 százaléka) szerint a Magyarországra letelepedési céllal érkezettek inkább gazdagítják az ország kulturális életét és csak bő ötödük (22 százalék) véli úgy, hogy ártanak neki. Ezzel szemben Izraelben közel ugyanannyian vannak a pozitív és a negatív véleményűek. Az izraeli társadalom tehát meglehetősen megosztott ebben a kérdésben.

20150511_2

A bevándorlók gazdaságra gyakorolt hatását mind Magyarországon, mind Izraelben negatívabbnak látják az emberek, mint a kulturális életre vonatkozó befolyását. Ugyanakkor, míg Izraelben ez az eltérés kicsi, addig hazánkban nagyon markáns. Azaz a magyar bevándorlás-ellenességet alapvetően gazdasági félelmek motiválják, az izraeliben viszont hangsúlyosabb a szerepe az ország kulturális karakterének féltése.

20150511_3

A migránsoknak az országra gyakorolt általános hatását a magyarok látják negatívabbnak. Minden ötödik hazai megkérdezett látja úgy, hogy Magyarország jobb hely lett azzal, hogy bevándorlók érkeztek hozzánk élni. Izraelben ennél magasabb, 33 százalékos arányt mértek a kutatók. Mindkét országban azonos arányban voltak azok, akik ezzel ellenkező véleményen voltak.

Munkatársunktól (saját számítások a European Social Survey 6. hullámának adatbázisán)

Megszakítás