Az ukrán Lviv történetét feldolgozó honlapon be lehet járni a városnak azokat a helyszíneit, amelyek a holokauszthoz kötődnek.

Az internetes emlékezés előzménye egy utcai kiállítás, amely tavaly készült el 12 helyszínen – olvasható a jewish-heritage-europe.eu beszámolójában. Az oldalon korabeli fényképeket, dokumentumokat és szövegeket lehet tanulmányozni, amelyek a zsidó közösség teljes megsemmisítéséről szólnak. Az első üldöztetésektől az 1941-es gettóba terelésen át, a 2 évvel későbbi gettófelszámolásig követhetjük a lvivi zsidóság tragikus történetét. A honlapon részletes leírások szerepelnek az eseményekkel kapcsolatban.

1941. novembere és decembere között 60 ezer zsidót tereltek gettóba Lvivben (vagy, ahogy egykor hívták Lembergben). A betegeket, öregeket, fogyatékkal élőket elkezdték kiválogatni, majdnem 3 ezer embert már ekkor meggyilkoltak. A gettót németek és ukránok közösen őrizték. A felszámolás előtt Belzecbe deportáltak zsidókat és a város melletti erdőben is történtek kivégzések. 1942. augusztusában 38 ezer embert indítottak el a haláltáborba és 2 ezer embert lőttek agyon.

A felszámolást 1943 júniusában rendelte el az SS, ekkor mindenkit elvittek vagy táborokba, vagy az erdőbe kivégezni. Az egykori gettó területén található épületekben legalább 3 ezer ember holttestét találták meg, akik az öngyilkosságot választották.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu

 

Megszakítás