Egy legenda, ami talán igaz volt.

Zsidó király Lengyelországban? Már a kérdés is nevetséges… Az Izraeli Nemzeti Könyvtárban azonban őriznek egy egészen kisméretű, mindössze 10 cm-es tóratekercset, melyet egy bizonyos Saul Wahlnak, az egyetlen napig uralkodó lengyel királynak ajánlottak.

Saul Katzenellenbogen Velencében született, 1541-ben, egy gazdag zsidó családban. Apja, Samuel Jehuda Katzenellenbogen volt a velencei zsidó közösség rabbija. Miután Saul felnőtt és elvégezte iskoláit, az egyik híres lengyelországi jesivába invitálták tanítani.

Saul a tóratanítás mellett az üzleti életben is kipróbálta magát. 1580-ban Krakkóba költözött és átvette a királyi sóbányák irányítását, melynek bérleti jogát az uralkodótól lehetett megszerezni. Ebben az időben Bárhory István erdélyi fejedelem ült a lengyel trónon. Saul rendkívül sikeresnek bizonyult, és a király hamar a kegyeibe fogadta, sőt megtette tanácsadójának is.

Miután az uralkodó meghalt, véres utódlási harcok kezdődtek. A törvények értelmében a lengyel rendeknek 21 napjuk volt, hogy új királyt válasszanak. Nem jutottak azonban dűlőre, és félő volt, hogy a bizonytalanság miatt anarchia lesz úrrá az országon. Ekkor egy kreatív megoldást választottak: Sault, Bárthory tanácsadóját teszik meg királynak ideiglenesen, ameddig végleges uralkodót nem választanak. Megbíztak Saul Katzenellenbogenben, hogy nem él vissza helyzetével, és a szükséges időben azonnal átadja a trónt a megválasztott királynak. Így tehát 1587. augusztus 18-án Saul Wahl (a választott) néven egy zsidó foglalta el Lengyelország trónját. Saul király nem vesztegette az idejét. Ameddig a nemesek az új király személyén vitáztak, ő egy sor olyan rendeletet vezetett be, melyek megkönnyítették a Lengyelországban élő zsidók életét.

A királyválasztók végül két személyre szűkítették le a lehetséges utódok listáját és Saul Wahlt kérték meg, hogy döntsön. Ő a svéd király, III. Zsigmond mellett tette le voksát, és neki adta át a koronát.

Saul Wahlnak összesen 13 gyermeke született, és utódai közé tartozik a Talmud egyik legfontosabb magyarázója, Meir Wahl Katzenellenbogen rabbi, más néven a Maharsa. Az egy napig uralkodó király 1617-ben hunyt el.

A történet hitelességével kapcsolatban megoszlanak a vélemények, egyes történészek szerint csupán egy legendáról van szó, mások nem tartják lehetetlennek, hogy valóban megtörtént az eset.

A Saul Wahl királynak ajánlott, miniatűr tóratekercs azt sugallja, hogy talán mégis a leírtaknak megfelelően történt a dolog.

zsido.com

Forrás: NLI

 

Megszakítás