HOGY? HOGY NEM?

    Purim ünnepének micvái, melyek egyaránt vonatkoznak férfiakra és nőkre, sőt már az iskolás korú gyerekekre is, a következők:

    A Megilá felolvasása: egyszer este (március 11-én), egyszer nappal (másnap reggel) köteles mindenki meghallgatni a teljes Megilának, azaz a pergamenre írt Eszter könyvének a felolvasását. Nem elég ha rádión, telefonon vagy hangszórón keresztül hallják a felolvasást– a csakis az tesz eleget a kötelezettségnek, aki jelen van a felolvasásnál, a tiszta emberi hangon hallja azt. Helyes a felolvasást a könyvben követni.

    Misloách-mánot (ajándékozás): Purim napján legalább egy zsidónak két élelmiszer vagy italfélét kell küldeni. Ezt a micvát nem lehet több személynek együtt megtennie, mindenkinek önállóan kell teljesítenie. A család minden egyes tagja köteles egy ismerősét megajándékozni. Szokás, hogy igyekeznek minél több rokont, barátot meglepni változatosabbnál változatosabb süteményekkel, ételekkel, italokkal stb.

    Mátánot láevjonim (jótékonykodás): az egész évi kötelezettségen kívül Purimkor különösen fontos a szegényekről való gondoskodás. A háláchá minimum két szűkölködő megajándékozását írja elő. Ha nincs a közelben olyan, akivel ez megtehető lenne, akkor cedákáperselybe lehet tenni a felajánlott összeget, majd eljuttatni a megfelelő szervezetnek.

    Délután korán van a minchát ima, majd nagy ünnepi lakoma következik, s ilyenkor nem szokták számolgatni, hányszor mondtak már lechájimot, vagyis többet lehet inni a megszokottnál. Természetesen meg kell őrizni ennek a lakomának is a spirituális jellegét (pl. étkezés előtti és utáni áldások) és vigyázni kell, hogy az ünnepi öröm ne váljon útszéli jellegűvé.

    J. D.

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 20. szám – 2014. augusztus 6.