HOGY ? HOGY NEM ?

 

Zsinagógába illő öltözék

Rámbám az imára való előkészületek egyikeként megemlíti a megfelelő ruházat felvételét, és alapszabályként azt mondja, hogy aszerint kell felöltözni a mindennapi imákhoz, mint, ahogy az adott helyen és időszakban fontos emberek előtt megjelenni szokás. Eszerint a rövidnadrág pl. nem megfelelő öltözék a zsinagógában, s aki egész nap ebben jár, az imák idejére köteles hosszúnadrágot felvenni. Ennek szükségességét az is fokozza, hogy az általában fedett testrészek (pl. a lábszárak) közvetlen érintése a kezek imára való alkalmatlanságát eredményezi – imádkozás előtt ilyenkor kezet kell mosni.

A fenti szabály betartása érdekében elterjedt szokás, hogy az imákat nem ingujjban, hanem zakóban mondjuk. Sok közösségekben szokás kalap viselete is (kivéve a sáchárit imát, amikor tálittal is befedhető a fej).

Az előimádkozóra szigorúbb előírások érvényesek. A Misná megtiltja, hogy “hiányos öltözetű” személy előimádkozó legyen, vagy a Tórához járuljon. Helyes, ha minden közösségnek van legalább egy nagyméretű tálitja, hogy ebbe burkolózva, még a nem megfelelő öltözékű személyeket is meg lehessen tisztelni a Tóra elé járulással.

J.D.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 31. szám – 2014. július 30.