HOGY ? HOGY NEM ?
 
Sport szombaton

A zsidóság fontosnak tartja az egészség védelmét, és helyesli a testmozgást (különösen az úszást), de erre is, mint sok másra, vonatkozik a szabály: mindent a maga idejében.

Szombaton természetesen tilos részt venni sportrendezvényeken és mérkőzéseken, akár csak nézőként is. Nemcsak azért, mert nem illenek bele a szombat szellemébe, hanem azért is, mert azok szervezése, lebonyolítása kikerülhetetlenül a szombat megszegésével jár.

A háláchá tiltja szombaton a tornázást is, mivel minden nem létfontosságú egészségügyi tevékenység a szombat megszegésének számít. Ez nem vonatkozik az orvos által előírt megelőző vagy rehabilitációs gyakorlatokra, vagy az elzsibbadt testrészek erősebb mozgatására.

A labdajátékok megengedettek a labdarúgás kivételével, természetesen annak feltételével, hogy ez a helyszín nem közterület, ahol — mint tudjuk — szombaton tilos vinni.

A Talmud mindenesetre elbeszéli, hogy egy Tur-Simon nevű település vesztét az okozta, hogy szombaton rendszeresen labdajátékokat űztek. Habár mindez a háláchá előírásait követte, mégis a szombat játékokkal való eltöltése nem felelt meg a nyugalom napja hangulatának, s ez szellemi leépüléshez vezetett.

J.D.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 13. szám – 2014. július 28.

 

Megszakítás