HOGY ? HOGY NEM ?

 
Gyerekjátékok

A Talmud szerint (amit a modern pszichológia is megerősít), minden amit az ember lát, hall, tapasztal valamilyen – pozitív, vagy negatív – hatással van rá. Emiatt figyelmezteti például a háláchá a mikvéből havi alámerülése után hazatérő nőt, hogy ne nézzen tisztátalan állatokra (pl. kutya, ló, teve, szamár).

A látottak hatása különösen kisgyermekeknél erős. Ősi szokás, hogy a csecsemő környezetébe szent szövegeket, híres cádikokat ábrázoló képeket helyeznek el, hogy a gyermek születésétől kezdve állandóan zsidó légkörben legyen.

A lubavicsi rebbe szerint ugyanígy fontos, hogy a gyermek ne lássa maga körül tisztátalan állatok képeit semmilyen formában, sem ruháján, sem játékain (és természetesen ne játszadozzon élő tisztátalan állatokkal!) Ezek helyett lehet a zsidó hagyományoknak megfelelő tiszta (kóser) állatok (pl. boci, kacsa, csibe, őzike) képeit, bábuit használni.

Oktatási célból természetesen megengedett a Tórában és a midrásokban szereplő állatok bemutatása, a törzsek jelképeinek ismertetése, látogatás az állatkertben, hogy megismerhessék a gyerekek a nagyvilág érdekességeit és különlegességeit, azt, hogy “mily hatalmasak a Te tetteid, Örökkévaló!”

J.D.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 33. szám – 2014. július 30.