HOGY ? HOGY NEM ?
 

Genizá – szent szövegeket nem szabad eldobni!

Sokan értetlenkednek, miért látható a zsidó folyóiratakón, köztük Az Egység-en és a Gut Sábesz-en a kérés, hogy ne dobják el a lapot, mert az szent szövegeket tartalmaz. Ez nem holmi önkényes szigor. E kérés alapja a zsidó vallás egyik legfontosabb eleme, a Tóra tisztelete.

A Tóra tisztelete nem csak a szent szavak tiszteletben tartását követeli meg, hanem a papírét is, melyre e szavakat nyomtatták: vigyázni kell az ilyen iratok épségére, nem szabad eldobni, vagy nem megfelelő helyiségbe bevinni őket, és amikor már nincs többé szükség rájuk, akkor a genizába kell ezeket vinni.

A genizá egy gyűjtőláda vagy zsák, melyben az olyan feleslegessé vált nyomtatványokat gyűjtik össze, melyek Tóra-szöveget tartalmaznak. A genizá általában zsinagógákban található. A genizák tartalmát időnként összegyűjtik és a helyi temetőben, a megfelelő tiszteletet megadva, eltemetik.

A genizá felügyelői külön kezelik a tfilineket, mezuzákat és a Tóratekercseket. Ezeket zárt edényekben temetik el, mivel Isten négybetűs neve (a Tetragrammaton) is szerepel bennük. A többi iratot – kéziratokat, zsidó könyveket, folyóiratokat stb. – egyenesen a földbe temetik.

J.D.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 17. szám – 2014. július 28.