HOGY ? HOGY NEM ?

 

Étel melegítése – szombaton

A Tóra megtiltotta a szombaton történő főzést, de a melegítés egyes formái megengedettek. Ennek háláchikus alapja az, hogy a már megfőtt ételeket nem lehet “még egyszer megfőzni”, így melegítésük nem számít főzésnek. Ez a szabály csakis a szilárd élelmiszerekre vonatkozik (például főtt rizs, húsok, barchesz, péksütemények), a folyékony ételekre, levesekre nem.

A szilárd ételeket sem szabad azonban az égő tűzhelyre helyezni, hanem csakis annak közelébe. Csinálhatjuk azt is, hogy a szombat-platnira ???? teszünk egy lefordított edényt, és arra helyezzük az ételt. Harmadik lehetőség a tűzről levett forró ételbe helyezni a melegítendő élelmiszert.

E három lehetőség a leggyakoribb és a leghelyesebb a háláchá szempontjából. Ezekből az esetekből nem szabad más esetekre következtetni. Még ha a laikus számára nincs is különbség, a fentiektől való minden apró eltérés a szombat megszegéséhez vezethet. (Gyakori hiba pl., hogy levest is melegítenek ily módon, de az elmondottak alapján ez szigorúan tilos.)

J.D.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 26. szám – 2014. július 28.