HOGY ? HOGY NEM ?

 

Az imádkozás helyes iránya

“Hozzád imádkoznak majd – országod, választott városod és általam Néked épített házad irányába” – mondta Salamon király templomszentelő imájában (2Krónikák 6:38.). A zsidó nép összes fohásza a Szentélyen keresztül jut el Istenhez – mintegy az az ég kapuja. Akárhol is van tehát az imádkozó, arcával Izrael, Jeruzsálem, illetve a Szentély irányába kell fordulnia.

Ez az alapja annak a szabálynak is, mely szerint a Tóraszekrényt azon az oldalon kell elhelyezni, amelyik oldal felé az adott zsinagógában imádkozni kell. Ha a Tóraszekrény véletlenül nem a megfelelő helyen van, akkor is a Szentély irányába kell fordulni. Kivétel e szabály alól az, ha a közösség nagy része helytelen irányba fordulva imádkozik, és emiatt a kisebbség helyes irányba fordulása vitát válthatna ki. Ilyen esetben a többieknek is a többséget kell követniük, csak arcukat kell kissé a jó irányba fordítaniuk.

Érdekes, hogy nagyon sok helyen a Tóraszekrény nem a Szentély felé eső oldalon (Magyarországon dél-keleti irányban) van, sőt ugyanabban a városban különböző zsinagógák eltérő tájolással épültek.

J.D.

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 29. szám – 2014. július 28.