HOGY? HOGY NEM?
 
A „minimális” Szédereste
 

Peszách első két estéjén (idén április 10-én és 11-én), az ún. széderestéken a következő micvákat kell betartani férfiaknak, nőknek és gyerekeknek egyaránt:

   Az egyiptomi kivonulás elbeszélése: tórai parancs, melynek a hágádá felolvasásával teszünk eleget. Nem elég a héber szöveg elmondása – a résztvevők számára ismert nyelven is el kell magyarázni a történteket. Helyes az ismertebb részeket együtt énekelni, a gyerekeket ajándékokkal és versenyekkel aktív részvételre serkenteni

   Mácá (mácesz) fogyasztása: Peszách egész ünnepe alatt csakis ezen a két estén micvá máceszt enni az egyiptomi kivonulás emlékére. Ilyenkor speciális áldást is mondunk a maceszra. Helyes, ha ehhez a micvához kézi sütésű maceszt használunk. (Sokan egész Peszáchkor csak ilyen maceszt fogyasztanak). A minimális mennyiség 27 gramm, amit 4 percen belül kell elfogyasztani. Az étkezés végén is elfogyasztunk egy ugyanekkora darab maceszt (áfikomán).

   Máror („keserű növény”): az elnyomatás keserűségére való emlékezésként az étkezés elején elfgyasztunk 19 gramm (reszelt) tormát, majd ezt megismételjük két maceszdarab közé rakva a tormát. Izraelben általában keserű salátát használnak.

   Négy pohár bor: az est folyamán köteles mindenki, a Hágádá megfelelő részeinél, négy pohár (kóser!) bort vagy természetes szőlőlevelet meginni. Minden pohár legalább 0,86 dl-t tartalmazzon, és mindegyik pohár bornak legalább a nagyobbik részét el kell fogyasztani.

J.D.

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 25. szám – 2014. augusztus 7.