„Készen áll a bikini-alakod?” – valahogy így fordíthatnánk annak a plakátnak a feliratát, ami világszerte hatalmas felzúdulást okozott, mivel azt üzente: a strand kizárólag a tökéletes alakú nőké. A vallásos zsidó nők azonban egészen mást választ adnak és kóser fürdőruháikban a vízparton is megőrzik szemérmes öltözködésüket – példájukat pedig egyre többen követik.

Éveken át egyedüliként okoztam megdöbbenést, amikor ruhástul mentem be a Balatonba, vagy a tengerbe. Én voltam az, aki olyan rémesen vallásos, hogy még a strandon is tetőtől talpig beöltözik. Éveken át küszködtem a víztől elnehezült szoknyákkal, a vizesen sem átlátszó felsők felkutatásával és a váltóruhák hadával. Idén azonban leszámoltam ezzel a problémával, és az erre a célra készült – nem mellesleg a kislányoméval passzoló színű – „kóser” úszóruhában feszítettem a Balaton-parton. Strand-szettemet a fürdőruhákéval megegyező anyagból varrt, lábszárközépig érő nadrág, szoknya és hosszujjú, magasan záródó felsőrész alkotta, épp csak a színben harmonizáló fürdősapka maradt ki, nagy bánatomra.

Míg a Balaton-parton megbámulják a ruhástul fürdőket, van, ahol teljesen általánosak ezek az úszóruhák. Az Egyesült Államokban és Izraelben sok üzlet kínál „cniesz” vagyis szemérmes fürdőruhákat: többrészes szetteket, amiben sportolás és strandolás közben is a vallási előírásoknak megfelelően öltözködhetünk, eltakarva mindazt, amit mások általában közszemlére tesznek a vízparton. A vallásos zsidó nők ugyanis könyöküket, térdüket és dekoltázsukat is ruha mögé rejtik. A férjezett asszonyok hajukat is elfedik, ehhez kell a szettel harmonizáló strandsapka.

A Wall Street Journal szerint azonban nem csak vallási okokból választja egyre több nő a falatnyi bikinik helyett a „szemérmes” fürdőruhát.  Az eredetileg az ortodox zsidó nőket célzó üzletek termékeit azok is örömmel vásárolják, akik az erős napsugárzás ellen szeretnék védeni a bőrüket, vagy – ad absurdum – nem hódolnak be a mindent megmutató fürdőruhák divatjának. „Amikor idősebb leszel, nem akarsz annyit megmutatni” – mondta a Wall Street Journalnak Ms Nixon, az egykori ápolónő, aki nem vallási meggyőződésből választotta a szemérmes fürdőruhát.

Sara Wolf, a kóser fürdőruhákat gyártó HydroChick társtulajdonosa, azután kezdett szemérmes strandöltözékekkel foglalkozni, hogy látta barátnőit túlméretezett pólókban és férfi bermudákban a strandon: „Az ember normálisan akar kinézni, nem úgy, mint aki az égből pottyant le.” A fürdőruhák ára általában 15-30 ezer forint között mozog, modelltől függően.

Az interneten keresztül is rendelni, UV szűrős darabokat is találhatunk, és olyanokat is, melyekben alsónemű biztosítja a még komfortosabb viseletet. Míg egyes boltok, mint a Seasecret, szigorúan az ortodox előírásokat veszik figyelembe, addig mások a nem-zsidó vásárlók igényére tekintettel rövid ujjú fürdőpólókat, és rövidebb strandszoknyával kiegészített modelleket is kínálnak.

Steiner Zsófia