Múlt héten letette az esküt az új izraeli kormány. A miniszterek számát tizennyolc főben korlátozó törvény módosítása után az új kormányban huszonkét miniszter foglal helyet, ketten köztük tárca nélküli miniszterek. A Likud pártot tizenkét miniszter, továbbá Benjamin Netanjahu miniszterelnök képviseli, a négy kisebb koalíciós partner összesen kilenc minisztériumi tárcán osztozik. A kormánynak három női tagja van: Ajelet Saked igazságügyi miniszter, Miri Regev kulturális és sport miniszter, valamint Gila Gamliél a nők egyenjogúságáért felelős miniszter.

A százhúsz tagú Kneszetben hatvanegy képviselő támogatja a minimális többséggel rendelkező koalíciót. Ez egyrészt bizonytalanná teheti a kormány sorsát, másrészt minden egyes képviselőt óvatosabbá tehet, hiszen mindenki felelős lehet a kormány bukásáért.

Netanjahu a miniszterelnöki megbízatásán túl, egy személyben a külügyi, az egészségügyi, a telekommunikációs és a körzeti együttműködésért felelős miniszteri állásokat is betölti. Amit úgy is lehet értelmezni, hogy a koalíció kibővítése érdekében ezeket a minisztériumokat „talonban hagyta”. A legvalószínűbb, hogy az Avigdor Lieberman pártjához tartozó hat képviselő csatlakozását szeretné elérni.

izrael-kormany-HU_150526

Az új kormány előtt külpolitikai téren legfőképpen Izrael biztonságának szavatolása áll az összetett közel-keleti helyzetben. Irán, a szíriai polgárháború, az általános siita-szunnita viszály, Egyiptom belső problémái, és természetesen a palesztinokkal való viszony: mind-mind bizonytalansági tényezők. Ami a belpolitikát illeti: a kormány az égbeszökő lakásárak miatti gondok kezelésére és a nagy monopóliumok megszüntetése tett ígéretet.

Dan Diamant

 

Kép: Ynet

Megszakítás