November 21-én a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) tartott mű­helykonferenciát Egyházak a csa­ládok szolgálatában címmel. A program megnyitásaként beszédet mondott Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Balog Zoltán miniszterelnöki biztos. A konferencián a történelmi egyházak képviselői szólaltak fel, bemutatva a családokért vég­zett szolgálatukat. A zsidó kö­zösségeket Köves Slomó rabbi képviselte, bemutatva a zsidó vallás családcentrikus világképét és azt a munkát, a magyarországi Chábád mozgalom és az EMIH a családokért, a közösség pilléreiért tesz.

A konferencia második részében egy-egy programot mutattak be az egyházak. Az EMIH családokért végzett munkáját Szilágyi Nóra, a CEDEK Izraelita Szeretszolgálatának vezetője ismertette. Beszédét az esküvőn elhangzó egyik áldással vezette be: „Hadd örüljön és vigadjon, aki gyermektelen volt, mikor gyermekei örömben összegyűlnek nála! Áldott vagy Te, Örökkévaló, aki Ciont megörvendezteti gyermekeivel!” Ezután ismertette a 2015-ben életre hívott szeretetszolgálat eszmei hátterét és munkásságát: „A CEDEK célja, hogy minél több rászorulónak: betegeknek, időseknek, fogyatékkal élőknek valamint családoknak, hátrányos helyzetűeknek és hajléktalanoknak nyújtson segítséget nemre, korra és származásra való tekintet nélkül. A cedek jelentése »igazság«. Az igazság nem az egyetlen, hanem a legmagasabb rendű tulajdonság, amelyet Isten az embertől kíván. Hiszen azért teremtette Isten az egyik embert gazdagnak a másikat szegénynek, hogy saját magunk közt tegyünk igazságot, segítsük a rászorulókat.” Miután bemutatta néhány család történetét, akiknek a segítésére kiemelt figyelmet fordítanak, ismertette a családok széles körét segítő kampányaikat kezdve a tűzifa osztástól a népkonyha üzemeltetésén át az állami gondozott gyerekek segítéséig.

A tikuon olám, a világ jobbítása fontos alapelve a zsidóságnak, mely a minket körbevevő társadalom segítésére szólít. Az EMIH emellett a közösségen belüli segítést is szem előtt tartja. Legyen szó családi sábátonok szervezéséről, kóser étkeztetésről vagy vasárnapi iskoláról, az EMIH igyekszik megteremteni azt az infrastruktúrát, ami egy zsidó család életéhez elengedhetetlen.