November 21-én a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) tartott mű­helykonferenciát Egyházak a csa­ládok szolgálatában címmel. A program megnyitásaként beszédet mondott Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Balog Zoltán miniszterelnöki biztos. A konferencián a történelmi egyházak képviselői szólaltak fel, bemutatva a családokért vég­zett szolgálatukat. A zsidó kö­zösségeket Köves Slomó rabbi képviselte, bemutatva a zsidó vallás családcentrikus világképét és azt a munkát, a magyarországi Chábád mozgalom és az EMIH a családokért, a közösség pilléreiért tesz.

A konferencia második részében egy-egy programot mutattak be az egyházak. Az EMIH családokért végzett munkáját Szilágyi Nóra, a CEDEK Izraelita Szeretszolgálatának vezetője ismertette. Beszédét az esküvőn elhangzó egyik áldással vezette be: „Hadd örüljön és vigadjon, aki gyermektelen volt, mikor gyermekei örömben összegyűlnek nála! Áldott vagy Te, Örökkévaló, aki Ciont megörvendezteti gyermekeivel!” Ezután ismertette a 2015-ben életre hívott szeretetszolgálat eszmei hátterét és munkásságát: „A CEDEK célja, hogy minél több rászorulónak: betegeknek, időseknek, fogyatékkal élőknek valamint családoknak, hátrányos helyzetűeknek és hajléktalanoknak nyújtson segítséget nemre, korra és származásra való tekintet nélkül. A cedek jelentése »igazság«. Az igazság nem az egyetlen, hanem a legmagasabb rendű tulajdonság, amelyet Isten az embertől kíván. Hiszen azért teremtette Isten az egyik embert gazdagnak a másikat szegénynek, hogy saját magunk közt tegyünk igazságot, segítsük a rászorulókat.” Miután bemutatta néhány család történetét, akiknek a segítésére kiemelt figyelmet fordítanak, ismertette a családok széles körét segítő kampányaikat kezdve a tűzifa osztástól a népkonyha üzemeltetésén át az állami gondozott gyerekek segítéséig.

A tikuon olám, a világ jobbítása fontos alapelve a zsidóságnak, mely a minket körbevevő társadalom segítésére szólít. Az EMIH emellett a közösségen belüli segítést is szem előtt tartja. Legyen szó családi sábátonok szervezéséről, kóser étkeztetésről vagy vasárnapi iskoláról, az EMIH igyekszik megteremteni azt az infrastruktúrát, ami egy zsidó család életéhez elengedhetetlen.

Megszakítás