HÍREK
Megújult a Gán Menáchem Óvoda
 

2004. szeptemberétől várja a megújult Gán Menachem óvóda a legfiatalabbak jelentkezését. Nyáron a teljes belső felújítás és korszerűsítésen túl a 9 éves óvoda komoly átrendezéseken is keresztül ment. A legmodernebb oktatási technikáknak megfelelően berendezett új terekben található kis könyvtár és olvasószoba, bábszínház, természetsarok, konyhasarok, kézimunkasarok és még sok-sok gyönyörűen kialakított játék és tanulási lehetőség. Szeptember óta az óvoda sok kis ovissal gyarapodott és várjuk továbbiak jelentkezését. Az óvoda az érdeklődök számára bemutatót is tart. Érdeklődni és jelentkezni az Óvodát esetleg megtekinteni Köves Debóránál lehet a 06-70-365-3741-as telefonszámon

Idén is lesz Hanna klub
 

Tavaly a Hanna Zsidó Női Klub keretében több száz zsidó nő találkozott minden korosztályból. A találkozásokon izgalmas előadók, programok, és az aktuális ünnepekkel való foglalkozások várták a Klub tagjait. A társaság tavalyi sikerei után idén először december 12-én Chanuka ötödik napján várják a régi tagokat és az új érdeklődőket.

Jelentkezni és a programról tájékozódni a 268-0183-as telefonszámon vagy az info@zsidó.com e-mail címen lehet. Belépés ingyenes.

Idén már két zsidó sátor a Szigeten
 

Pontosan nyolc évvel ezelőtt merült föl a Chabad Lubavics Zsidó Nevelés és Oktatási Egyesület aktivistáiban a sokak szerint merész ötlet, hogy az akkor még csak kezdeti stádiumban lévő nagy Diák-sziget fesztiválon egy a zsidóságot képviselő sátrat is fel kellene állítani. A sátor célja az volt, hogy a Sziget hangulatában nyitottabb emberek, zsidók és nem zsidók egyaránt információt kaphassanak a zsidó kultúráról, hagyományokról, hitelvekről. Az ötletet óriási támadások érték akkor, nagyon sok zsidó szervtől és intézménytől, de hála Istennek óriási sikert aratott már az első évben is a Zsidó Sátor. A Zsidó Sátor évről-évre egyre több érdeklődött vonzott magához és nagyon sok zsidó fiatal számára a Sátorral való találkozás az első lépés volt a gyökereihez vezető úton. Nem egy aktív tagja ma a közösségnek a Diák-szigeten mert először egy rabbival beszélgetni, péntek esti gyertyát gyújtani, vagy akár tfilint fölrakni.

Idén is nagy sikere volt a szigeti programnak, a rabbi folyamatosan adott tanácsot, az érdeklődők csak jöttek és jöttek, kvízeket töltöttek ki. Sok mindent megtudtak és véleményt cseréltek és persze az esti tánc is már a Sziget hangulatának szerves részévé vált, olyannyira hogy az Index.hu szerint: „A táncoló haszidokhoz viszonyítva a Szigeten a leghalványabb elképzelése sincs senkinek az eksztázisról”. Idén még egy jó hír volt. Úgy tűnik változott más szervezetek nézőpontja is, és követték a Zsidó Sátor példáját. Idén már egy másik zsidó szervezetnek is volt sátra a Szigeten.

Új Imaház a Belvárosban
 

A belvárosi önkormányzat és Chabad Lubavics Nevelési és Oktatási Egyesület jóvoltából új Imaház nyílik a Belvárosban.

„Miért nincs zsinagóga az V. kerületben?”- kérdezte Steiner Pál polgármester úr és kérdése hallgató fülekre talált. A chabad rabbijai a helység felújítását is megszervezték melynek költségeit egy nagylelkű izraeli üzletember Joszef Priel vállalta. Az új Imaház a Károly körúton várhatóan januárban nyitja meg kapuit és ide költöznek majd chabad irodák is.

A Holocaustról másképpen
 

Léteznek-e Tóra kódok?; Orvosi műhibák a Tóra szemszögéből; Holt-tengeri tekercsek és ókori szekták; A Sátán megtévesztése; Többek közt ezek voltak a nyolcadik Pilisi Hétvége előadásainak témái. A hétvége szinte rutinszerű szervezése és megszokott környezet sem változtatott a jó hangulaton. A közel száz résztvevő vasárnap délelőtt a Holocaust megemlékező jogtudományok konferencia keretében rendhagyó Holocaust témákat érintő előadásokat hallgathatott: – Hit a Holocaust után; Kikeresztelkedések kényszerből vagy önakaratból; Feláldozhatja-e magát egy apa a fiáért?; és a Holocaust rabbinikus kérdései.

A következő Pilisi Hétvége 2005. április 15-17. lesz a megszokott helyen, izgalmas programokkal és előadásokkal. Részvételi díj: felnőtteknek 7500.-, diákoknak 4000.- forint. Érdeklődni a 268-0183-as telefonszámon lehet.

Még húsz a százhúszig
 

100 éves születésnapját ünnepelte a Vasvári Pál u-i Sász Chevra Zsinagóga legrégebbi tagja.

Somogyi néni a közösség a tagjai és a külföldről érkezett szerető rokonok körében ünnepelte az első század évfordulót. A közel 120 éves – legrégebbi budapesti ortodox zsinagóga – új arculattal fogadta a vendégeket, hiszen egy év leforgása alatt a zsinagóga eredeti padjai egy jószívű, vidéki üzletember jóvoltából teljesen fel lettek újítva.

Rabbik az orvosi műhibákról
 

Egy hatoldalas tanulmányban fejtették ki a Szegeden történt orvosi hiba kapcsán a Zsidó Tudományok Szabadegyetem rabbijai a háláchá, a zsidó jog állásfoglalását az orvosi műhibákról.

„Az orvos műhibák megítélésében, a felelősségre vonás kényes kérdésére adott válasz meghatározásánál két egyenlően fontos de ellentétes elvet kellett szem előtt tartanunk – írták a Szabadegyetem rabbijai – az egyik oldalról az orvosoknak kedvezőbb az enyhébb a felelősségvonás, hiszen a túlságosan szigorú szankciók túl nagy felelősséget rónak rájuk. Ugyanakkor a páciensek szempontjából fontos, hogy megmaradjon annak a lehetősége, hogy a kellő esetekben az orvost felelősségre lehessen vonni, mert ennek hiánya nagyban növelné a hibák lehetőségét, és az orvosi figyelmetlenséget.”

A értekezést többek közt a Magyar Hírlap is idézte.

Hírek az Ortodox Hitközségnél
 

Június elején elhunyt az Autonóm Ortodox Hitközséget közel 30 éven keresztül vezető elnök Fixler Hermann. Az elnök halála csapásként érte a gondokkal küszködő ortodoxiát. A nem felhőtlen augusztusi elnökválasztáson végül Herczog Lászlót választotta a közgyűlés, aki azon nyomban belevetette magát a hitközség vezetésének munkájába.

Ugyancsak szomorú hírként érte a közösséget október 10-én a 91 éves Weiss Ignác halála. Weiss bácsi évtizedeken keresztül működött, mint a hitközség saktere. Az utóbbi években egészségi állapotára való tekintettel beköltözött az öregek otthonába, ahol minden szabadidejét a tanulásnak szentelte. Amerikában és Kanadában élő gyermekei felkérésére a Pesti Jesiva rabbi növendékei is, éveken keresztül látogatták és tanultak vele párban Sulchán Áruchot és Gömárát.

Fia vagy unokája született?
 

Mazl Tov! Vegye fel Ábrahám szövetségébe! Hívja Köves Slomó rabbit, hivatásos körülmetélőt, aki mohél-vizsgáit az Izraeli Rabbinátusnál és Egészségügynél szerezte!

Tel: 268-0183 Email: mohel@zsido.com
.
Mazl tov!
 

Gratulálunk Borbély Pinchasznak eljegyzése alkalmából; Hajdú Liórának esküvője alkalmából; Nográdi Bálintnak és családjának kisfiuk Yoszef Yitchak születése és körülmetélése alkalmából; Schilonnak kisfiúk Sáchár születése és körülmetélése alkalmából

Megjelent: Egység Magazin 15. évfolyam 55. szám – 2014. augusztus 3.