Megjelent az új Peszáchi Hágádá

 

A Magyar Könyvklub és a Chábád Lubavics Egyesület közös kiadásában a napokban megjelent az új „Őrködés éjszakája” nevű peszáchi Hágádá. Az album formátumú, gyönyörű színes képekkel illusztrált 151 plusz 49 oldalas új magyar fordításban napvilágot látott könyv, ami a magyar zsidó könyvpiac ünnepi szenzációja a jobb könyvesboltokban kapható. Részleteket lásd az utolsó oldalon.

Az idén két lubavicsi széder: magyar és izraeli

 

Az idei peszách egyik újdonsága az a különleges, hébernyelvű széder-est, amit a Chábád Lubavics Egyesület rendez március 31-én Budapesten az izraeli diákok részére. A széder, ami iránt nagy érdeklődés mutatkozik a East–West Trade Center-ben lesz megtartva a Pesti Jesiva két izraeli növendéke Smulik Raskin és Yossi Salamon által.

Az évente megtartott közösségi széder a Hungária szállóban lesz megtartva Oberlander Baruch rabbi vezetésével, valamint két további Jesiva növendék közreműködésével. A nagy érdeklődésre való tekintettel a rendezők meghosszabbították a feliratkozás dátumot március 30-ig bezárólag. A részvételi díj 750 forint személyenként.

Harmadik elemi a lubavicsi iskolában;

két korcsoport az óvoda bölcsődéjében

 

A napokban tovább folyik a beiratkozás a budapesti Gán Menáchem óvodába és a Bét Menáchem iskolába.

Az idei újdonság: az óvodához kapcsolódó bölcsődében – ami iránt nagy érdeklődés mutatkozik a kismamák körében – két korcsoport alakul: 1-2 éves, valamint 2-3 éves gyermekek részére. A bölcsőde reggel 8 és délután 4 óra között működik.

Az iskolában megnyílik a harmadik általános osztály, melynek növendékei több nyelvű oktatásban részesülnek a Radnóti Miklós Általános Iskola tanterve alapján Réz Gáborné igazgató asszony tanfelügyelete alatt.

A zsidó ünnepek alkalmával (Chánuká, Purim és Peszách) az iskola és az óvoda által rendezett ünnepségeken résztvettek a Budapesten működő többi zsidó iskola és egyéb intézmény növendékei is.

Minden nap helyben főzött, friss kóser étkezést biztosítanak. A gyermekeket reggelente az intézménybe illetve délutánonként onnan iskola busszal szállítják.

Vasárnaponként angol nyelven külön Talmud-Tóra foglalkozást tartanak a gyermekeknek (Sunday School). Ugyanakkor a szülőknek, akik a gyereküket hozzák a foglalkozásra speciális program a zsidóság különböző megnyilvánulásainak megismerésére, mint férfiaknak bevezetés a zsidó liturgiába, nőknek pedig betekintés a zsidó családi életbe.

Beiratkozás, illetve nyíltnapi látogatás megbeszélése: személyesen a Gán Menáchem óvoda és bölcsődében, Bét Menáchem iskolában, Budapest XII. ker., Tamási Áron u. 41., Oberlander Batsheva intézményvezetőnél, vagy telefonon: 395-4470, 268-0183 vagy (06-20) 961-5419.

Megjelent: Egység Magazin 9. évfolyam 37. szám – 2014. július 30.