Beiratkozás az 1999/2000-es tanévre

 
Gán Menáchem

Bölcsőde és Óvoda
Bét Menáchem Elemi Iskola,

első, második és harmadik osztálya
Tel. 395-4470, 268-0183

Folyik a beiratkozás a Gán Menáchem óvodába és a Bét Menáchem iskolába első, második és harmadik osztályba, a következő – 1999/2000-es tanévre. A szülők kihasználják a lehetőséget, ellátogatnak az óvodába, iskolába, érdeklődnek, beszélnek az óvónőkkel, a tanító nénivel, elkérik a tantervet így van idejük nyugodt légkörben mérlegelni és határozni. Sokan keresték fel a lubavicsi nevelő intézetet, ahol magas, a főváros legjobb intézményeivel vetekvő színvonalú világi tárgyak mellett a zsidó szokásokat és hagyományokat is tanítják.

Az iskola tananyagának világi része a Radnóti Miklós Általános Iskola követelményrendszerének megfelelő tanterv, melyet Réz Gáborné felügyel, míg a zsidó tárgyakat angolul, angol anyanyelvű tanár tanítja, ezzel is fejlesztve a gyermekek nyelvtudását. Az első osztályban tanulnak meg héberül írni és olvasni is. Az úszáson, tornán, képzőművészeti és zene oktatáson kívül a ma már elengedhetetlen számítógépes ismeretekbe is bevezetjük diákjainkat

Hivatalosan a 1996/97-es tanév kezdete óta működik az óvoda. A világi tárgyakat szakképzett magyar tanítók oktatják az óvodások színvonalának megfelelően előkészítve a gyermekeket az iskolára. A zsidó hagyományokat angol anyanyelvű tanítók angol nyelven tanítják. A héber ábécét is megtanulják, így óvodás koruk végére már tudnak héberül olvasni, valamint alapvető ismereteket sajátítanak el számítógépen.

A bölcsőde, az egyetlen zsidó bölcsőde Magyarországon, ahol a gyermekekkel zsidó dalokat és mondókákat mondanak, és a saját szintjükön a zsidó ünnepekkel kapcsolatos dolgokat készítenek, felkészítve ezzel őket az óvodára. 14 hónapos kortól 3 éves korig fogadnak gyermekeket.

További sajátosságai:

* Az intézmény a XII. ker. Orbánhegyen, zöldövezetben található

* távol lakóknak busz

* a zsidó történelem játékos megismertetése

* ideális gyermeklétszám

* egyéni, differenciált képességfejlesztés

* óvodás- és iskolástorna

* logopédiai fejlesztés

* rendszeres tanulmányi kirándulások

* gyermekkönyvtári foglalkozások

* állandó gyermekorvosi felügyelet

* nyílt napok és bemutatók tartása

* friss, egészséges és vitamindús kóser táplálkozás

* szükség szerint gyógypedagógiai, gyermekpszichológiai fejlesztő foglalkozások

* jól felkészült, tapasztalt nevelőtestület

Mindezt igen méltányos áron kínálja az érdeklődőknek

és néhány ösztöndíjat is fel tud ajánlani a rászorulóknak.

További információ és beíratkozás:

Oberlander Bátshevánál a fenti telefonon

Figyelem Hölgyek!

Szeretettel várunk mindenkit havi összejöveteleinken, ahol megosztjuk új elképzeléseinket, tanulunk, sokat nevetünk és első sorban ismerkedünk egymással. Minden Újholdhoz, Rosh Chodeshez legközelebb eső vasárnap találkozunk. A következő alkalom május 24-én, vasárnap 20.00.-kor lesz a Bálint Zsidó Közösségi Ház első emeletén a Chábád Lubavics Egyesület helységében. További információ kapható a 395-7614-es vagy a 268-0183-as telefonon. Önt is oda várjuk!

ה”ב
ÁT A „KÖZÉPSŐ KAPUN”...
JESIVAKÁCIÓ    

Teremtés vagy evolúció?

         Maimonidész: filozófus, orvos vagy jogász?

              A miszticizmus eredete és története

             Évezredes szokások a modern korban

              Mikor lesz vége a világnak?

              Miért pont 613 parancsolat?

              Hány lelkünk van?

             A zsidó jog fejlődése a Tóraadástól napjainkig

              Mit mond a chaszidizmus

Ros Hásánáról és Jom Kippurról?

Ezekre a kérdésekre és még sok másra kaphatnak választ azok a zsidó fiatalok, akik kedvet éreznek a

             Tóra,
            Talmud,
             Maimonidész művei,

            zsidó jog és filozófia, misztika

átható tanulmányozásához július 19–31.,
nappali tagozat 9:00-19:00 vagy esti tagozat 17:00-21:00 között.

Meleg étkezést, ösztöndíjat, vidéki hallgatók részére szállást biztosítunk. Héber nyelvtudás nem szükséges.

Információ és jelentkezési lap:
Chábád Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület
Internet: http://www.zsido.com/jesivakacio/
E-mail: oberlander@zsido.com Telefon: 268-0183
Maceszsütés a budapesti zsidó iskoláknak, óvodáknak

                     a Gán Menáchem óvodában

Gán Menáchem óvodát (bőlcsödét, iskolát) a Chábád Lubavics Alapítvány hozta létre és működteti.

Fő nevelési célkitűzésük megismertetni az intézménybe járó gyermekeket a zsidó hagyományokkal, szokásokkal, ünnepekkel. Oly módon téve ezt, hogy a játékos ismeretnyújtás közben élményszerűen élhessék át az eseményeket.

Az ünnepvárás minden életkorban izgalmas és örömteli dolog. Ezért tervezték meg pontosan a gyermekek bevonásával: hogyan fogják ünnepelni óvodájukban a Peszáchot.

Természetesen sor került macesz sütésre és vendégek fogadására is.

Nagyon örültek a gyerekek, amikor megtudták, hogy meghívásuknak eleget téve ellátogatnak hozzájuk az összes budapesti zsidó óvodák óvodásai és iskolák első osztályosai.

A várva-várt napon megérkeztek az első vendégek a zuglói Benjámin óvodából. Következő napokban ellátogattak a Lauder-Javne iskolásai és óvodásai, valamint a Wesselényi utcai alapítványi iskolából és a Dob utcai Orth. óvodából a gyermekek. Köves Slomo (aki Izraelben, Kfár Chábád jesivájában tanul) fogadta a terembe lépő gyerekeket, akik érdeklődéssel pillantottak körül a macesz sütésre berendezett csoportban. Rögtön kitalálták mi fog következni. Erre Slomo köténye, pék sapkája is felhívta a figyelmüket. Rövid ismerkedés és beszélgetés után – amikor is felelvenítették a mácá sütés történetét – sor került a kovásztalan kenyér elkészítésére. Minden gyerek Slomoéhoz hasonló pék sapkát, no meg tésztát, nyújtófát és villát kapott. Nagyon kellett sietni, hiszen mindössze csak 18 perc állt rendelkezésre a kész mácá elkészültéig. A gyerekek ügyességét bizonyította, hogy valamennyi tészta készre sült, mielőtt a beállított óra jelzett volna.

A nagy izgalom után jól esett beülni a másik szobába a TV elé. Videofilmen nézhették meg azt az ismeretterjesztő filmet, ami az “igazi” smüre macesz készítéséről szól.

A film végén a gyerekek sorra állapították meg: “A mi mácánk is ugyanilyen lett!”

A jókedv tovább fokozódott a filmvetítést követő előadás alatt, amit a Bét Menáchemiskola első osztályosai tartottak. A jelenet egy Széder estét ülő családi eseményről szólt. Ezután Slomo és az esztétikusan elkészített eszközök segítségével a résztvevők megismerkedtek a peszách-tál jelképeivel.

A program befejezéseként nem maradhatott el a közös éneklés sem.

A kellemes április napsütés már reggel óta hívogatta ki a gyerekeket a kertbe.

Amíg a felnőttek becsomagolták a vendégeknek a kisült macákat, kiegészítve egy eredeti, izraeli, kézi készítésű smüre macesszel, ők az óvónőkkel a kertben játszottak. Érthető, hogy a hazaindulás egy kicsit nehezére eset mindenkinek.

Biztosak vagyunk abban, hogy valamennyi résztvevő még sokáig jóleső érzéssel fog visszagondolni a Gán Menáchemben együtt töltött délelőttre, ünnepre. Külön figyelemre méltó a zsidó tanintézmények ezen együtt működése.

M. T. B.

 

Megjelent: Egység Magazin 8. évfolyam 34. szám – 2014. július 30.