Az izraeli főrabbi Budapesten, a Pesti Jesiva diákjaival

 

A jelenlegi izraeli főrabbi, Slomó Ámár szeptember 11-én Budapestre érkezett hivatalos látogatásra, az Európai Rabbik Konferenciájára. Az összejövetel egészen vasárnapig tart európai és izraeli rabbik résztvételével. Az eredeti tervek szerint a főrabbi besűrítette volna feszített programjába, hogy ellátogasson a Chábád Lubavics – Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület intézményeibe is. Igenám, csakhogy az utolsó pillanatban, biztonsági okoknál fogva nem hagyhatta el a Radisson Béke szállót, ahol a konferencia zajlott.

A főrabbi végül a Hotelben találkozott Oberlander Báruch és Köves Slomó rabbikkal és a Pesti Jesiva és Zsidó Tudományok Szabadegyetemének hallgatóival. Egy rövid előadást tartott, majd áldását adta a közeledő újévre – Ros Hásánára a hazai zsidó közösségnek.

Ámár főrabbi nagy örömét fejezte ki mondván, hogy annak ellenére, hogy a konferencián főleg külföldi rabbikkal való értekezlet fogja le az idejét ebben a pár napban, boldog hogy mégis ideje maradt találkozni a magyar zsidó közösség egy részével. „Öröm látni – mondta a főrabbi – hogy Magyarországon is, ahol a holocaust előtt virágzó zsidóság volt, ma is pezsgő zsidó élet van.”

 

„Lubavicsi voltam Cassablancában…”

A főrabbi bocsánatot kért, hogy nem jöhetett el a Pesti Jesivába személyesen is megtekinteni azt, majd rátért arra, hogy kihangsúlyozza az Elul hónap, a Nagyünnepekre való felkészülés havának jelentőségét. Oberlander Báruch rabbi átnyújtotta a Pesti Jesiva ajándékát: a Tél Tálpiot-ot a Jesiva rabbinikus folyóiratát és Zsidó Tudományok Szabadegyetemének legújabb tankönyvét. A főrabbi csodálattal lapozta őket át, majd elérzékenyülve visszaemlékezett gyermekkorára: „Soha nem fogom elfelejteni azt a pár hónapot, amikor szülőföldemen Marokkóban, a casablancai lubavicsi jesivában tanultam. Ez közvetlenül az előtt volt, hogy Izraelbe alijáztunk családommal. Habár nem volt ez egy hosszú időszak az életemben, mégis nagyon mély nyomot hagyott bennem, az az önfeláldozással teli áltatatos munka amit a Lubavicsi Rebbe küldöttei végeztek ott. Azóta is bárhova megyek csodálattal és tisztelettel figyelem azokat a rabbikat és családokat, akik a világ minden pontján az életüket áldozzák a zsidóság újraélesztésében és megerősítésében.”

 

Hallgassatok a rabbikra…

„A fül a lélek kapuja – idézte a főrabbi a híres marokkói Orách Chájim kabbalistát – figyeljetek a rabbiatok szavára mert orvosság az a lelketeknek.” Az esemény végezetével egy megható pillanatban Oberlander Báruch rabbi, a szellemi gigant személyes áldását kérte, a főrabbi kezeit a fejére emelte és elmondta a hagyományos kohanita-papi áldást. Majd megáldotta az egész közösséget és boldog újévet kívánt.

 

Pilisi Hétvége – előadás sorozat

A főrabbi csütörtöki látogatása és előadása egyben megnyitotta azt a három napos szeminárium sorozatot, melyet a Chábád Lubavics Egyesület immáron hatodszor rendez meg a pilisi hegyekben. A hétvége péntek délután folytatódott és vasárnap délutánig tartott. Az előadásokon szó volt részben a közelgő nagyünnepekről részben pedig olyan izgalmas aktuális témákról, mint például a szervátültetés vagy a drog a zsidóság szemszögéből. Az előadássorozat vendégei voltak Mose Lázár milánói és Benjámin Jacobs hollandiai főrabbik is.

Megjelent: Gut Sábesz 6. évfolyam 1. szám – 2015. február 9.