Belgiumi vallási bíró (dáján) – a jelölt a budapesti ortodox főrabbi székre

 

Jeremijá Menáchem Cohén (Kohn) a magyar származású antwerpeni rabbinikus bíró (dáján) a jelölt a budapesti ortodox zsidó főrabbi feladat betöltésére. Értesülésünk szerint a jelölt több ízben Pestre látogatott, és az elmúlt hetekben négy halachikus válólevelet (getet) is készített Magyarországon.

A jelenlegi ortodox főrabbi, az izraeli Hoffmann Áron, már évek óta betegeskedik és emiatt az év legnagyobb részét jeruzsálemi otthonában tölti. Most határozta el az ortodox hitközség elnöke, Fixler Hermann, hogy külföldön keres egy kompetens és Európaszerte elismert rabbit, aki Hofmann Áron örökébe léphetne.

Ezt meg is találta az antwerpeni Machziké Hádát nevű ortodox hitközség rabbisági bírájának, Jeremijá Menáchem Cohén, személyében. Cohén rabbi magyar származású, édesanyja budapesti volt és ő maga jól ért (és egy keveset beszél) magyarul.

Hír szerint Cohén rabbi már megbeszélést tartott Hoffmann Áron rabbival, aki hajlandónak mutatkozott a főrabbi állás zökkenőmentes átadására. Az új ortodox főrabbi főfeladatának tekinti a magyarországi zsidók vallási tudatának és hitéletének erősítését, valamint vidéken, magyar nyelven működő Jesiva (vallásos rabbikepző) létesítését.

Az új főrabbi, aki nem tartozik a zsidóság egyik szélsőséges vallási áramlatához sem – jó viszonyt tart fenn Lau és Baksi-Doron izraeli országos főrabbikkal, akik áldásukat adták kinevezéséhez. (NK)

 

A görögkeleti pátriárka szereltette le a belgrádi főrabbit, hogy Szédert tudjon tartani

 

A Balkán-háború főrabbinál furább „balkáni” helyzeteket teremt, olyanokat, amit másutt, más időben elképzelhetetlenek lennének.

Ilyen esett még március végén Belgrádban, ahol az újdonsült és fiatal rabbit, Jichak Asaelt, besorozták a szerb hadseregbe és minden remény megvolt arra nézve, hogy a Peszach ünnepet valahol Koszovóban, egy katonai alakulatnál tölti. Ez még nem lett volna olyan nagy baj, ha ezáltal a kis létszámú belgrádi hitközség tagjai nem maradnak rabbi nélkül, aki a hagyományos Széder estet levezetné.

Végül is a rabbi kollegája, a görögkeleti pátriárch oldotta meg a problémát azzal hogy fiatal kollégája érdekében a szerb katonai hatóságokhoz fordult és kérte, szereljék le a zsidó rabbit, akire hitközségének nagy szüksége van. Ez meg is történt és Asael rabbi a Szédert a hagyományos módon rendezte a belgrádi hitközség épületében.

Egyébkent Szerbiában kb. 3000 zsidó él, míg Koszovóban kb. 40. Ez utóbbiak erősen asszimiláltak, majd mindnyájan vegyesházasok és a zsidósághoz semmi nem fűzi őket.

Az utóbb Magyarországra érkezett vajdasági menekültek között több ottani (szabadkai) zsidó is volt, akiknek a Szochnut felajánlotta, hogy kiviszi őket Izraelbe.

 

Magyar [zsidó…] ”antiszemita” jelölt az izraeli parlamenti választásokon

 

A közelgő izraeli parlamenti választások egyik furcsasága az a Változás (Sinuj) nevű kvázi „liberális” part, melynek élen egy Joseph Lapid nevű élesen vallásellenes magyarszármazású újságíró áll.

Lapid Tomiszlav Lampel néven született 68 évvel ezelőtt Noviszádban (Újvidék). Édesapja, Dr. Lampel Béla ügyvéd a zsidótörvények okozta munkaszolgálatban lelte halálát, mit „Tommy” Lampek édesanyjával az újvidéki fasiszta pogrom néhány életbenmaradt áldozatával Pestre menekült és ott vészelte át a Holocoustot.

Ez nem akadályozta őt abban, hogy az elmúlt években Izraelben éles vallásellenes propagandával próbáljon karriert csinálni. Cikkeiben valamint rádió es tévé programokban olyannyira vallásellenes, hogy a vallásos pártok nyílt „antiszemitizmussal” vádoljak. Tommy Lapid most elérkezettnek látta az időt arra, hogy vallásellenes programjával nyíltan a színre lépjen és ezzel próbáljon bekerülni az izraeli parlamentbe. Vallásellenes jelszavai olyan brutális hangot ütnek meg, hogy a Kneszetben működő vallási lobby szerint „ha ez külföldön hangzana el – Izrael Állam már tiltakozna és antiszemitizmus vádjával illetné az országot, ahol „ilyesmi előfordulhat”.

Szakértők szerint igen kétes hogy Lapid pártja elegendő szavazatot kapna a választási sorompó (2.5%) átlépésére. Ha igen akkor 2 mandátuma lesz az „Izraeli Antiszemita Pártnak” a következő Kneszetben.

Megjelent: Gut Sábesz 6. évfolyam 26. szám – 2015. május 22.

 

Megszakítás