Megjelent az új Ros Hásáná-i Imakönyv!

 

Nagy érdeklődés kíséri a napokban megjelent Izrael Fohásza – A zsidó újév imarendjét, mely hozzáférhető a nagyobb könyvesboltokban és a kiadónál. A könyv bemutatója szeptember 16-án 16 órakor lesz az Írók Könyvesboltjában (Bp. VI. Andrássy út 45.), neves közéleti szereplők közreműködésével.

Ez a könyv a sikeres, 1996-os kiadású Tfilát Smuél – Zsidó imakönyv folytatásaként jelent meg a Chábád–Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület kiadásában.

Máchzor ugyanúgy, mint a Sámuel Imája, több mint imakönyv; tankönyv, „regény” egyben, amiből az olvasó megismerhet addig esetleg nem ismert vallási törvényeket, szokásokat és érdekes olvasmányokat is találhat benne. A Máchzor igazi jelentősége, hogy segítségével a magyarországi zsidóság közel kerülhet Ros Hásáná valódi tartalmához, megértheti a benne foglalt imákat és érezheti a közösséget népével.

A további részleteket lásd az utolsó oldalon.

Megnyílt az új iskola; megduplázódott az óvoda

Kevesen hittek akkora sikerben mint amilyet a budapesti Chábád Lubavics Egyesület által kezdeményezett és vezetett, igazi, színvonalas zsidó oktatást nyújtó Gán Menáchemóvoda ért el. Az óriási érdeklődés folytán az óvoda kétszeresére nőtt, és a most szeptemberi tanévben elindult a Bét Menáchem iskola első osztálya is.

Az ideális környezetben működő intézmény többnyelvű oktatást, vallási ismereteket és számítógépes foglalkozásokat nyújt a gyerekeknek, a hasonló színvonalú világi intézetek által kért összeg töredékéért.

A város különböző pontjairól már két iskolabusz szállítja a gyerekeket az Orbán-hegyen működő óvodába, ahol a gyerekek frissen készített kóser étkezésben is részesülnek.

Az intézmény vezetését Oberlander Batsheva látja el, és az idei évben már több új nevelő is vesz részt a munkában.

A kínálatot a bölcsőde teszi teljessé, ahová már járni tudó zsidó gyerekeket várnak sok szeretettel az egész év során.

Jelentkezni folyamatosan lehet, napközben a 395-4470-nes telefonon; esti órákban: 268-0183.

Zsidó Újság a TOP100 listáján

Ki gondolta volna, hogy hazánkban működik Közép-Európa, de talán egész Európa egyik legnagyobb zsidó vallásos témájú WEB helye, a Zsidó Újság az Internetenhttp://www.zsido.com/ címen. A terveink között saját szerver felállítása szerepel, ami lehetővé teszi majd régi terveink megvalósítását, mint például on-line, interaktív naptár-szolgáltatások (járcájt, stb.). Addig is igyekszünk teret biztosítani számos zsidó fórumnak, mint az Erec, az Egység, a Gut Sábesz és a Múlt és Jövő. Segítséget várunk olvasóinktól a Kulturális oldalak kellő színvonalú információval való ellátásához.

Tagjai vagyunk a magyar TOP100 listának anélkül, hogy valaha egyszer is akár szerepeltettük volna oldalunkon a „szavazógombot”, ráadásul ki merjük írni, hogy hány látogatónk volt napjainkig. Egyedülálló szolgáltatásként lehetőséget biztosítunk napi hírek hallgatására héber nyelven. A Chabad Ring szintén tagjai köré sorol minket, így Budapest is részese lett a világméretű Chabad Internet láncnak. …. oldalon lehet megtekinteni a Zsidó Újság „térképét”.

Ebben a számunkban mellékletként nyújtjuk át olvasóinknak az 5758-os év teljes zsidó naptárát. A szombati gyertyák című külön mellékletet, a szerkesztőségben lehet kérni.

A szerkesztőség, a Chábád Lubavics Egyesület és Oberlander Baruch rabbi üdvözli a lap olvasóit és az összes magyarországi zsidót a hagyományos újévi üdvözlettel: 

לשנה טובה ומתוקה.

Gut Sábesz az Egységben

Ezen számunkhoz is csatoltuk a Gut Sábesz című hetilapunk egyik számát. A lap külön is megrendelhető, szerkesztőségünk címén, évi előfizetési ára 1650ft.

Gut Sábesz minden száma tartalmazza a heti szidrá és Háftárá ismertetését; található benne zsidó jogi rovat, kérdés-felelet fiataloknak, aktuális kérdések, problémák a Háláchá megvilágításában, valamint hírek a zsidó világ minden tájáról, riportok Izraelből.

Megjelent: Egység Magazin 7. évfolyam 30. szám – 2014. július 30.