Biz hundred und tzwantzig

 

December 6-án este, Oberlander Báruch rabbi születésnapját ünneplette a Vasvári Pál utca-i közösség és a Pesti Jesiva. A résztvevők meglepetésére miután a rabbi megköszönte, hogy eljövetelükkel megtisztelték, föltette azt a kérdést, hogy valójában kell-e a születésnepot ünnepelni. A Tóra ugyanis egyetlen egy helyen említi, hogy valakinek a születésnapját ünnepelték, mégpedig Fáraó kapcsán aki a születésnapja alaklmából hívta vissza a pék=== aki Józseffel eggyüt volt a börtönben. A rabbi idézte, bácsikája Grünwald Mózes huszti rabbi levelét melyben erősen kikellt magából és elítélte azokat akik születésnapjukat ünnepelték. Már Salamon király is megmondta a (Prédikátor 7:1) „Jobb… a halál napja a születés napjánál.”

Oberlander rabbi aztán mégis csak megnyugtatta az ünneplőket, hogy nem jöttek hiába, ugyanis más nagy rabbik – köztük a néhai lubavicsi rebbe – igenis megülték születés napjukat sőt másokat is arra ösztönöztek, hogy így tegyenek. Az igazság szerint Mózes születésnapjára is találunk utalást, például Purim ünnepének kapcsán mikor as gonosz Hámán sorsot vettett és nem tudta, hogy a sors vetés nem csak arra a hónapra esett amikor Mózes halálának napja hanem amikor születés napja is volt.

 

A héten szombaton lesz Tarr Mojsi Bár Micvója, miután Mojsi a Tórához hívják a Vasvári Pál utcai zsinagógában, a kidus a Bálint Házban lesz. Kívánunk Mojsinak egy sikeres és boldog életet, hogy legyen egy jámbor, istenfélő, talmudtudós. Mojsi szüleinek is sok boldogságot és nácheszt kívánunk.

 

 

Nagy örömhír volt a múlt héten szombaton, hogy Tarr Mojsi mellett Oberlander Náchman is elénekelte az Ánim Zmirosz cimű dallamot, a sábeszi muszáf dallamot.

 

Szeretettel meghívunk mindenkit december 13-án este 20 órára a Pesti Jesivában rendezett fábréngen – összejövetelre. Az összejövetelen Snéur Zálmán rabbi az első Chábád rebbe 200 évvel ezelőtti csodálatos menekülésére emlékezünk a cári fogságból. A chászidok számára ez a nap a chászidizmus újáve.

Megjelent:

 

Megszakítás