Itt volt a Rebbecen

 

Budapesten járt a magyar származású Rebbecen Jungreisz Eszter, aki a világ egyik legismertebb „rebbecen – előadója”. A Rebbecen aki a volt szegedi ortodox rabbi Jungreisz Ábrahám lánya, a háború után vándorolt ki az Egyesült Államokba ahol hozzá ment ugyancsak Jungreisz nevű unokatestvéréhez. Jungreisz Eszter közel harminc éve vezeti Hineni („itt vagyok”) nevü mozgalmat, melynek célja a zsidóság terjesztése és a Tóra tanítása minden zsidó számára. A Rebbecen minden héten kedden Mannhatanben a világ talán egyik legnagyobb Tóra elődását tartja közel ezer résztvevővel.

Budapesten a háború után először húsz évvel ezelőt járt, akkor a híres Seifertné meghívására. Ez alkalommal, Jungreisz rebbecen a Pesti Jesiva vendége is volt és szívhez szoló előadását a Péntek este, a Bálint Házban összegyűlt több mint százfős társaságnak. Szombat este pedig egy kissebb baráti társaság körében válaszolt kérdésekre a Rebbecen, a Köves családnál.

 

Búcsuzunk

Szomorúan búcsuzunk Nádas Katától a Pesti Jesiva egy törzsgyökeres tagjától, aki a jövő héten újzélandra költözik. Kati már közel hat éve jár a Jesivába és vesz aktívan részt szinte minden programon, az elmúlt évben pár hónapot töltööt Svájcban, szakmai gyakorlaton idén pedig a világ egyik legtávolabibb pontjára utazik. új Zélandban amúgy természetes van lubavicsi küldött, Smuel Zajac rabbi a wellingtoni zsidó közösség szellemi vezetője.

Megjelent: Gut Sábesz 6. évfolyam 11. szám – 2015. február 16.

 

Megszakítás