„Jobb ketten, mint egyedül”

Sokféleképpen lehet tanulni: lehet előadsokra járni, könyvet olvasni, az internet bögészni vagy akár kazettát hallgatni. A tanulásnak a legősibb zsidó módszerre az Úgynevezett chávruta módszer. Már a talmudi időkban, vagy talán mégkorábban, gyakorlatilag azóta, hogy a zsidó nép az Isteni Igét a Szináj-hegynél átvette a Tant nem egyedül, hanem legalább párokban tanulják. A chávruta (szó szerint barát vagy társ) a legcélra törőbb módja annak, hogy a tanult anyagot valóbn mélyre hatóan megértsük és magunkévá tegyük. Az állandó kérdezés, vita által olyan kérdések és válaszok is felmerülhetnek és mególdóthatnak, melyekre a paszív előadás módszerrerel, vagy az autodidakta móddal nem tudnánk elérni. Budapesten is van elehtőség a zsidóságot tanulni a chávruta móddal, személyes tutorral a Pesti Jesivában. Egyre többen választják ezt a lehetőséget, hiszen mindenki a saját szintjén, érdeklődési körén belül tanulhat Bibliát, Talmudot, zsidó jogot, filozófiát vagy akár Kabbalát és misztikát. Érdeklődni Köves Slomó rabbinál a 268-0183-as telefonszámon lehet.

 

2000 rabbi több, mint 1000 városban

Mindeni zsidó legyen részese a tóra és zsidóság szellemi örökségének! – hírdette a néhai Lubavicsi Rebbe M. Mendel Schneerson rabbi. Ezzel a mottóval a Rebbe a világ több száz pontjára küldött fiatal rabbikat és családjukat, hogy még a legtávolibb, legkipusztultabb (fizikai és szellemi vonatkozásban egyaránt) pontokon is a zsidóságot tanítsák és megteremtsék a zsidó élet legalapvetőbb feltételeit. A Rebbe halála után (1994) is folytatótod a Sliách intézmény és ma már a világ több, mint 1000 pontján 2000 sliách müködik. Ezeket a rabbikat intézményesen csak az ideológia és a spiritulás töltés kapcsolja össze, anyagilag minden központ különálló egység. A sliáchok több, mint 20 éve rendszeresen összejönnek egy konferencián brooklynban a Rebbe valamikori „főhadiszállásán”.

E hétvégén lesz az idei konferencia, ahova a valóban világ minden pontjáról fognak a zsidóság képviselői érkezni. magyarországot Oberlander Báruch rabbi képviseli.

 

 

 

Külön parcellák nem-zsidóknak az izraeli köztemetőkben

Tárcaközi bizottság javasolja Izraelben, hogy külön parcellákat létesítsenek a temetőkben, azoknak, akik nem vallásosak, vagy meggyőződéses ateisták, és így hozzátartozóik nem egyeznek bele, hogy a zsidó vallás szertartásai szerint temessék el őket.

Az utóbbi időkben – a nagy orosz alija kapcsán – többször fordult elő, hogy nem-zsidók temetése akadályokba ütközött, miután Izraelben (néhány szélsőbaloldali kibuc kivételével) nincs ún. „világi temetés”. Az oroszországból érkezettek között sokan vegyes házasságban élnek, és a nem-zsidó házastársak közül sokan Izraelben sem térnek be a zsidó vallásba (mivel ez nem könnyű), inkább egyszerűen azt állítják magukról, hogy zsidók. Ha ez kiderül, a rabbik nem hajlandók eltemetni őket zsidó temetőben, hiszen ezt a háláchá tiltja. Ezt a problémát igyekszik most megoldani a tárcaközi bizottság azon javaslata, hogy külön parcellákat létesítsenek nem-zsidó halottak részére.

 

Megjelent: Gut Sábesz 6. évfolyam 10. szám – 2015. február 9.

 

Megszakítás