Újból háláchikus válás Budapesten

A héten, hosszú idő után újból lehetőség nyílt arra, hogy azok akik vallási törvényeknek is megfelelően szeretnének elválni ezt megtehessék. Budapesten járt Jeremija Kohén antwerpeni rabbi, aki Oberlander Báruch illetve köves Slomó rabbikhoz csatlakozva egy három tagú Bét-dint bíróságot alakítottak amely a válásokat végezte.

A háláchá, habár nem minden esetben ajánlja, de mindenesetre megengedi a válást, ahogy ezt a Tóra mondja (5Mózes 24:1.): „ír neki válólevelet, kezébe adja…”. Azonban ha válást nem sikerül törvényesen végbe vinni akkor annak igen komoly következményei lehetnek, ugyanis akkor a két fél úgy fog megházasodni, hogy valójában a háláchá szerint sohasem vált el ez pedig a törvény szemében házasságtörésnek számít majd. Éppen azért a válást végző rabbiknak nagyon hozzá értőknek kell lenniük, hogy a Get valóban a háláchá bonyolult és szigorú előírásainak megfelelően legyen megírva és átadva. A válás egyik fő kelléke maga a válólevél, ami nem egy egyszerű formanyomtatvány, hanem egy hagyományos tóraírónak – szofernek kell különleges írás formával kézzel papírra vetnie, úgy hogy az kifejezetten az éppen szóban forgó, válni készülő férj és feleség részére legyen írva. Például egy régebben íródott nem felhasznált getet nem lehet újra használni.

A szofer szerepét Budapesten Köves Slomó rabbi látta el, aki Bné Brákban a világhírű Gerstkorn rabbi vezette Kolel Ávrechim Szofrim tanulta ki a szofer mesterséget.

 

Csak nem szombaton…

Az izraeli hadsereg tiltja, hogy az újoncokat szüleik szombaton meglátogassák, hogy ezzel ne okozzanak fölösleges fájdalmat a vallásos újoncoknak, akikhez nem jöhet szombaton senki, mivel szüleik nem utaznak ezen a napon.

Egy megtörtént eset nyomán az egyik baloldali vallásellenes szervezet beadvánnyal fordult a hadsereg parancsnokságához, amelyben elítélik az említett gyakorlatot, és kérik annak engedélyezését, hogy az újoncok szülei – azok akik utaznak szombaton – látogathassák fiaikat a kiképzőtáborokban, mivel „más nap nincs amikor ezt tehetnék”.

A hadsereg szóvivője cáfolta a beadványba foglalt tényeket. Szerinte az érvényben lévő vezérkari utasítások szerint (Pkudot Mátkál), csak akkor van lehetőség a szombati látogatásra- ha az újoncok minimum két hétig nem voltak szabadságon. Ebben az esetben lehet szombaton látogatni, míg a vallásos szülőknek péntek délután teszik lehetővé a látogatást… (N. K.)

 

Életveszélyes babatápszer

Nagy botrányt kavart Izraelben az elmúlt héten az a borszasztó hírt, miszerint Tel Aviv környékén rövid idő alatt kilenc kisbabát szállítottak az intenzív osztályra idegrendszeri problémákkal. A petách-tikvai Sneider korház orvosainak föltűnt a különben ritka rendellenesség meggyarapodása, és azon nyomban kutatni kezdetek a rejtelmes ok után. Mint pár nap után kiderült a probléma okozója nem más mint a Remedia cég által legyártott szójából készült tejmentes tápszer, melyből az utóbbi pár hónapban tisztázatlan okoknál fogva „kifelejtették” a fejlődéshez feltétlenül szükséges B1 vitamint. A vitamin hiánya okozta a babáknál az idegrendszeri problémákat.

Az említett tápszer különös a vallásos zsidók között népszerű, ugyanis tejmentessége lehetővé teszi hogy a babáknak húsos ételekkel együtt adják. A hír nyomán nagy zavar következett és mind a boltok, mind a kétségbe esett szülők tömegével vetették szemétre a Remedia gyártmányú tápszereket.

 

 

Megalakult a Hanna Zsidó Női Klub Budapesten

Zsidó női egylet alakult a Chábád Lubavics – Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület szervezésében. Az első találkozó a héten, november 8.-án, szombat este a Novotel Budapest Centrum szállóban volt, több mint száz résztvevővel. Az est díszvendége Várnai Shorer Judit Izrael állam magyarországi nagykövetasszonya volt, aki köszöntő beszédet is mondott, és üdvözölte a kezdeményezést. „Igaz, hogy a nők inkább otthon a háztartás és a család környékén töltik be feladataikat, de időközönként jó a férfiakra hagyni a családot és együtt erőt gyűjteni a jövőre.” – mondta a népszerűségnek örvendő nagykövetasszony – majd emlékeztetett rá hogy érdekes módon a Klub nyitó estje épp egybe esett Szenes Hanna évfordulójával.

„A Klub létrehozásával régi hiányosságot próbálunk pótolni. – nyilatkozta Gutfreund Judit, a Hanna Klub egyik szervezője és megalapítója – Szeretnénk, hogy a Magyarországon élő zsidó nőknek megteremtsük azt a környezetet, ahol a társadalmi hovatartozása, barátságok kialakítása, és a zsidó történelem, hagyományok és szokásjogok megismerése révén magabiztosabb, nagyobb önbizalommal járó életvitel kialakítására legyen mód.”

A Hanna Női klub megalakulása újabb jele a magyar zsidó reneszánsznak, melynek tanúi vagyunk az elmúlt évben. A klub célja a zsidó identitás mellett a nők számára fontos témák megvitatása is. Oberlander Batsheva a Klub tiszteletbeli elnöke ezt a következő szavakban foglalta össze: „Életünk kialakításához és megéléséhez, hozzátartozik egyik oldalról szellemi és spirituális kielégülésünk, a másikról pedig ápoltságunk és előnyös megjelenésünk kialakítása, egészségünk megóvása és számtalan olyan dolog eszmecsere keretében történő megvitatása, amelyek minden nő életében, hosszabb vagy rövidebb ideig de számottevően szerepet játszanak.”

„A klubnapokra egy-egy témának a megbeszéléséhez olyan előadókat hívunk meg, akik nemcsak szakmájuk sikeres képviselői, hanem mint nők, hozzánk hasonlóan, a mindennapok kihívásainak kötelezően megfelelve élik át a problémákat, és ezt az élményanyagot velünk is megosztják.” – magyarázza Köves Debóra a Klub egyik szervezője. A Klub összejövetelei, a tervek szerint havonta egyszer lesznek, minden alkalommal más más előadókkal (kizárólag nők), más más témákat feldolgozva. A Klubban minden korosztály számára szeretnének szórakoztató – baráti közösséget teremteni.

Megjelent: Gut Sábesz 6. évfolyam 8. szám – 2015. február 9.