Körülmetélés Budán

Nagy esemény volt a Tóra örömünnepén Szimchát Tórakor Budán Dr. Staller Tamás professzor első kis unokájának körülmetélése. Mattias Dahlén és Staller Judit kisfia a Chájim Efrájim nevet kapta. A Tóra szerint az a kisgyermek, aki szombaton hagyományos módon születik, azt a szombat ellenére a jövő héten körül kell metélni. Ez nem gyakran fordul elő, és így a nagy eseményre a mohelen Köves Slomó rabbin kívül egy teljes kis delegáció indult útnak a Pesti Jesivából Oberlander Báruch rabbival az élen, így a szertartáson a minjen is kivolt. A Brit után a Dr. Staller Tamás professzor a szándák, örömét fejezte ki és köszönetett mondott mindenkinek aki lehetővé tette ezt az ünnepséget.

 

Egy a tizenkettőből

Megindult a Zsidó Tudományok Szabadegyetmének első szemesztere, az első alkalmon Október 26-án közel negyvenen vettek részt és további jelentkezők és érdeklődők a héten még csatlakoztak az Egyetem 12 hetes szemeszteréhez.

 

Mázl Tov 99-szer

A Vasvári Pál utcai zsinagóga és a Pesti Jesiva legoszloposabb tagjának Somogyi Imrénének a 99-ik születésnapját ünnepelték a múlt hét szombatján. Somogyi néni már közel nyolcvan éve lakik a Paulay Ede utcában a zsinagóga közvetlen közelében, és több mint fél évszáda jár a Vasvári Pál utcai közösségbe. Kívánunk neki egy egészségben és örömekben gazdag hosszú életet. Adja Isten, hogy éljen Biz hundred und zwantzig!

Megjelent: Gut Sábesz 6. évfolyam 6. szám – 2015. február 9.