Zsidóságot egyetemi szinten

Nagy érdeklődéssel nyílt meg a Zsidó Tudományok Szabadegyetemének őszi-téli szemesztere. A közel félszáz résztvevő minden vasárnap 10 órától 16 óráig intenzíven ismerkedik az autentikus zsidó tudományokkal. A szemeszterbe még nem késő bekapcsolódni részletes információt lásd az utolsó oldalon.

 

Nagykövet asszony a sátorban

Kiemelkedő vendége volt a Vasvári Pál utcai Sász Chevrá zsinagógának Szukot ünnepén. Judit Várnai Shorer, izraeli nagykövetasszony férjével és magyar születésű édes anyjával, a Pesti Jesivába jött imádkozni az ünnepek alkalmából. Az estiima után kint a sátorban ünnepeltek a több tucat jelenlevő fiatallal. A nagykövet asszony kis beszédet is tartott: örömét fejezte ki, hogy a sok énekkel fűszerezve, ennyi energikus fiatal társaságában ünnepelhet, de emlékeztetett, arra, hogy ne feledkezünk meg az izraeli helyzetről és áldozatokról.

 

Szimchát Bét Hásoévá Budán

Szukkot félünnepének minden napján a valamikori Jeruzsálemi Szentélyben vizet öntöttek az oltárra – az áldás jelképeként. Bölcseink állították, hogy „aki nem látta a Vízöntés ünnepségét Jeruzsálemben, az nem tudja, mi az igazi vigasság, és aki nem látta Jeruzsálemet fénykorában, annak fogalma sincs, milyen is egy gyönyörűséges, szemet gyönyörködtető város”. Habár Jeruzsálemben nem is, de Budapesten mindenkit tárt karokkal fogadott a Rege Hotel, október 15-én, a Pesti Jesiva és az ott lévő külföldi vendégek egy fergeteges táncra és mulatságra. Az ünnepségen a zene és tánc mellett, Michoel Goldin a Pesti Jesiva egyik rabbinövendéke, még profi zsonglőr mutatványt is tett.

 

Héber olvasási kurzus

2003 november 9 – december 10

Egy hónap alatt, 10 órás tanulás mellett, alkalmankénti egy órás tanulással, elsajátíthatja a héber olvasást és az imakönyv használatát. A tanfolyam vasárnaponként és szerdánként van a Pesti Jesivában. További információ és jelentkezés: 268-0183

Részvételi díj:3500 Ft.

 

 

 

Megjelent: Gut Sábesz 6. évfolyam 5. szám – 2015. február 9.

 

Megszakítás