Rabbik a Polgármesternél

Nagyon fontosnak tartom, hogy kerületünkben, a zsidóság a múlt időkhöz méltóan hasonlóan felvirágozzon – jelentette ki Tóth József a XIII. kerületi főpolgármester. Oberlander Báruch és Köves Slomó rabbik az utóbbi időkben több kerületi polgármesternél is látogatást tettek, hogy a közeledő Chánuka ünnepségre személyesen adják át meghívásukat. Verók István, a hatodik kerületi főpolgármester, többek közt ígéretet tett arra is, hogy mindent megtesz a történelmi értékű Vasvári Pál utcai, Sász Chevrá Zsinagóga felújításának érdekében.

 

Sátor nem csak a Zsinagógában

Idén a Pesti Jesiva szervezésében, Győrfi László jóvoltából, Budapest egyre több pontján volt sátor – szuka. A világ minden városában ilyenkor aki csak teheti az otthona mellett felépíti a hagyományos sátrat. Budapesten is így volt ez a háború előtt, de sajnos az elmúlt negyven évben főleg csak a zsinagógák mellett épülnek sátrak. A Jesiva által felállított sátrakban, nap mint nap, különböző baráti társaságok jöttek össze egy kis fábréngenre, beszélgetésre.

 

Név divat

Ma már talán nem túlzás azt mondani, hogy a zsidó név felvétele szinte divattá vált. Nagyon sokan vannak azok akiknél bizony születésük környékén ez elmaradt, de bizony ami késik nem múlik… Az elmúlt pár hónapban közel tíz hölgy vett fel zsidó nevet. És majd hogy nem fél tucat fiatal férfi eset keresztül a brit milán. A körülmetélés – ami a férfiaknál „előfeltétele” a zsidó névadásnak – még így felnőtt korban sem egy nagyon komplikát műtét. A mindössze 40 perces „igazítást” külön erre kiképzett, nagy tapasztalatú izraeli orvos-mohél teszi. Érdeklődni Köves Slomónál a 20/429-2162-es telefon számon lehet.

 

Még nem késő!

Már a kapuban a következő ZsTsZ szemeszter (október 26.). Aki tizenkét vasárnap alatt, intenzív tanulás által, szeretne elmélyülni az autentikus zsidó tanokban annak még nem késő jelentkezni. További info. és jelentkezés www.zsido.com/zstsz, 268-0183.

Megjelent: Gut Sábesz 6. évfolyam 4. szám – 2015. február 9.