Nagy felháborodást váltottak ki az auschwitzi haláltábor bejáratánál felszerelt párakapuk a turisták körében.

Egy izraeli turistacsoport tagjainak elmondása szerint sokkot okozott számukra a lengyel koncentrációs tábor bejáratánál elhelyezett párakapuk látványa, amikor vasárnap megérkeztek Auschwitzba – írta a Ynetnews. A helyszínre látogatók szerint lehetetlen, hogy azok ne az egykori gázkamrákat juttassák az emberek eszébe.

„Ahogy leszálltunk a buszról, odamentem a zuhanyzós szerkezethez” – mondta Meyer Bolka, izraeli turista. „Sokkolt az egész, gyomorba vágott. Elsétáltam a recepcióhoz, hogy a zuhanyról kérdezzem az ottani dolgozót, aki annyit felelt, hogy nagyon meleg van. Akkor elmondtam neki, hogy a legnagyobb tisztelettel is ezekről a gázkamrák jutnak eszembe. Válaszul azt mondta, hogy nagyon sajnálja”.

Bolka beszámolója szerint az eszköz komoly felháborodást váltott ki, különösen az idősebb látogatók között. „Egy ilyen helyen gondolniuk kellett volna arra, hogy milyen érzéseket fog mindez kiváltani” – hangsúlyozta a 48 éves férfi, aki a Jerusalem Postnak is nyilatkozott. „Nem volt kellemes látvány nézni azokat a permetezőeszközöket” – tette hozzá.

A panaszokra reagálva a múzeum vezetése úgy nyilatkozott, hogy nem állt szándékukban megbántani a látogatókat, az volt a céljuk, hogy kényelmesebbé tegyék az év egyik legforróbb napját. Az eszközök kihelyezését ígéretük szerint megfontolás tárgyává teszik.

zsido.com

Megszakítás