HÉTRŐL HÉTRE

Az „egészség kenyere”

        A smura pászkát a kabalisták két néven nevezik: A „Hit kenyere” (méchlá dömehémánutá) és az „egészség kenyere” (méchlá döászutá). A Zohárból származó mindkét elnevezés arra utal, hogy a pászka erősíti a zsidó embert szellemi téren, vagyis hitében és ez kihat nemcsak szellemi, hanem fizikai egészségére is (Zohár 2:41a., 183b.).

        Rabbi Snéur Zálmán, az Álter Rebbe macesza az “egészség kenyere”-ként szolgált a legszorosabb értelemben. Az Álter Rebbe minden évben elküldte a harmadik macesz maradékát, a márórt és a kárpászt a szédertáljáról egyik chászidjának, aki orvos volt Rigában. Az orvos összekeverte ezeket, kenőcsöt csinált belőlük, és gyógyszerként használta azt. Egyszer egy súlyos szív- és tüdőproblémákkal küszködő beteghez hívták. Mivel nem látott más megoldást, adott neki a rebbe Peszáchi maradékából. A beteg csodálatos módon meggyógyult.

        Egy másik orvos, aki kezelte a beteget, ámult a felépülésen és megkérdezte a chászid orvostól a titkot. Igazi szerénységgel az orvos elmagyarázta, hogy a beteg gyógyulása nem az ő bölcsességének az eredménye és elmondta a kollégájának az általa beadott szer összetevőit.

        A másik orvos kapcsolatban állt magas rangú kormánytisztviselőkkel. Mikor a rebbét (1798-ban) a cári rendőrség bebörtönözte a chászidizmus terjesztéséért, ez az orvos önkéntes vallomást tett a rebbe javára.

Megjelent: Gut Sábesz 2. évfolyam 26. szám – 2014. augusztus 7.