November 22. óta már héber karakterekkel írt domain-nevet is be lehet jegyeztetni. Ezeket a szokásos kiterjesztésekkel (.hu, .il, .com, .org) lehet ellátni. Elérhetővé vált továbbá a .israel végződés is – írja a JPost.

„Az új lehetőség elsősorban azon vállalkozások számára fontos, melyeknek héber nyelvű kuncsaftjai vagy támogatói vannak. Sok izraelit idegesít, hogy egy új webcím beírásakor át kell váltania héberről angolra. Sokak számára nyílik ezzel nagyobbra az internet világa, hiszen az anyanyelvüket használhatják a weboldalak keresése során”

– mondta Jorám Hákohen, az Izraeli Internet Szövetség igazgatója.

Az újdonságban sokan azonnal meglátták az üzleti lehetőséget és megvásároltak olyan .israel-re végződő webcímeket, melyeket reményeik szerint később nagy haszonnal adhatnak tovább. „Ez olyan, mint egy virtuális ingatlanpiac. 2009-ben például hárommillió dollárért cserélt gazdát a candy.com domain-név, tehát komoly haszonnal kecsegtet egy új, .israel végződésű cím levédése, ami csupán hatvan sékelbe kerül évente” – mondta Charlie Kalech, a Jeruzsálemben működő J-Tower, digitális szolgáltatásokat nyújtó cég vezére.

„Persze előre nem lehet tudni, hogy mi hoz majd bevételt. Mindenesetre megszereztem a candy.com héber párját. Hárommillió dollárt biztos nem ér, de csak megveszi valamelyik nagy édesipari vállalat” – tette hozzá.

Fotó: Ales Nesetril on Unsplash