Izrael egyik elveszett törzsének utódai 2700 év után tértek vissza őseik földjére.

Sok éves várakozást követően, egy különleges akció keretében Izraelbe érkezett az észak-indiai Bnéj Menáse (a bibliai Menáse fiai) zsidók egy újabb csoportja.

„Örülök és megtiszteltetésnek érzem, hogy részt vehetek a Bnéj Menáse közösség Izraelbe költöztetésében. A kormány ellenszavazat nélkül döntött a 250 bevándorló azonnali befogadásáról, akik már régóta várnak erre a lehetőségre. Ez a közösség igen közel áll a szívemhez. Amikor átvettem miniszteri megbízatásomat, elhatároztam, hogy az ő Izraelbe költöztetésük kiemelt fontossággal bír majd. Igyekszem felgyorsítani a közösség további tagjainak alijáját is. Különleges áldás, hogy éppen hanukakor érkeznek Izraelbe. Ez az esemény gyönyörű fényként ragyogja be az ünnepet. Földet érésüket követően mindenben a segítségükre leszünk, hogy sikeresen beilleszkedjenek az izraeli társadalomba” – mondta Pnina Tamano-Sata bevándorlási és befogadási miniszter. Az akciót támogatta Dávid Lau, országos askenáz főrabbi, Árje Máchluf Deri belügyminiszter és Gabi Askenázi külügyminiszter.

Az indulást megelőző hónapokban a közösség tagjai intenzív felkészülésen vettek részt Insiában, a Bevándorlási és Befogadásügyi Minisztérium és az elveszett törzseket segítő Sávéj Jiszráel szervezet közreműködésével.

„Hanukakor a korsónyi olaj csodáját ünnepeljük. Ehhez hasonlóan a Bnéj Menáse közösség hazatérése 2700 évnyi száműzetés után egy modern kori hanukai csoda, amiért nagy köszönet illeti Tamano-Sata miniszter asszonyt. E különleges közösség, mely képes volt megőrizni a kapcsolatát a zsidó néppel és Izrael földjével nemzedékeken keresztül, inspirációt és reményt jelent mindannyiunk számára. Őszintén remélem, hogy a közösség hátramaradt tagjai is hamarosan Izraelbe érkeznek” – mondta Micháel Freund rabbi, a Sávéj Jiszráel szervezet vezetője.

A most alijázott csoporthoz ötven család és 24 egyedülálló személy tartozik. A gyermekek száma 39, az idős embereké pedig 19. A bevándorlók a repülőtéren átvehették új személyi irataikat, majd karanténba vonultak az Egészségügyi Minisztérium rendelkezéseinek megfelelően.

A Bnéj Menáse törzsből 2003-ban alijáztak először. Azóta 2437-an érkeztek Izraelbe. A bangladesi és mianmari határ közelében élő  közösség úgy tartja, hogy őseiket még az első Szentély lerombolása után hurcolták Asszíriába, majd onnan vándoroltak tovább keletre. Az azóta eltelt évezredek alatt asszimilálódtak, ám bizonyos szokásaikban megőrizték az ősi zsidó elemeket, és sokan elkezdtek érdeklődni zsidó örökségük iránt. Bár zsidó származásuk bizonyos, az asszimiláció miatt betérésen kell keresztülmenniük, hogy vallásjogi értelemben is zsidónak számítsanak.

zsido.com

Forrás: Arutz7