A Maimonidész Gimnázium a 2022/2023-as tanévtől hatosztályos képzést is indít a meglévő 4+1 osztályos oktatás mellett. A bővítés okairól és az ebből következő változásokról beszélgetett Juhász Vali, Szilánk Zsuzsa igazgatónővel. A cikk az Egység Magazinban jelent meg. 

– Mi az oka és a jelentősége annak, hogy az eddig „klasszikus” négyosztályos (4+1 nyelvi előkészítő – a szerk.) gimnáziumként működő iskola jövő évtől hatosztályos képzési rendben is működik?

– Az évek során folyamatosan felmerült az igény azzal kapcsolatban, hogy indítsunk 12 éves kortól, hatodiktól is osztályt. Elsősorban a szülők jelezték, hogy szeretnék, ha a gyerekek korábban csatlakozhatnának a képzéshez. Mi pedig a pedagógusokkal így mélyebben megismerhetjük a gyerekeket, és hosszabb ideig dolgozhatunk velük. Az alapokat így már az általános iskolai szakaszban le tudjuk rakni, be tudjuk építeni az egyéni módszereket, így a gimnáziumban már ezekkel a biztos alapokkal tudunk dolgozni. A gyerekek tehetségének kibontakozását így hat évig tudjuk támogatni, ami egy szoros, összetartó közösség kialakítása szempontjából is előnyös.

– Mennyi és nagyjából milyen létszámú osztályokat szeretnének indítani?

– Évfolyamonként egy osztályt indítunk. Az egyéni programok és a módszertanunk miatt igyekszünk 15-20 főnél nem nagyobb létszámú osztályokkal együtt dolgozni, hiszen az egyéni módszertan kialakításánál alapvető szempont a kis létszám.

– Milyen jövőképpel rendelkezik az a fiatal, aki a Maimonidész Gimnáziumba jár? Merre fog tudni továbbtanulni?

– Mivel egyéni módszertannal dolgozunk, a gyerekeket egyénileg juttatjuk el a hozzájuk mért maximum-szinthez. Természetesen bármilyen egyetemi képzésre lehet szakosodni, ehhez, igény szerint, fakultációk, szakkörök állnak a gyerekek rendelkezésére. Kapcsolatban állunk különböző külföldi ösztöndíj-programokkal, ahova tudunk segíteni a gyerekeknek bekerülni, ha erre van érdeklődés.

– Mit ajánl a képzésen felül a Maimonidész Gimnázium a jelentkező diákoknak?

– Rengeteg olyan terület van, ahol támogatni tudjuk őket. Ilyen a sport, emelt szintű reál és humán kiegészítő képzés. Nagyon fontos eleme az iskolának, hogy az egyéni igényekhez tudunk alkalmazkodni, mert olyan profi pedagógusgárdával rendelkezünk, amelynek tagjai képesek a megfelelő módon támogatni a tehetséges diákokat, megtalálni azt, amiben jók és a továbbiakban hatékonyan együtt dolgozni. Gyógy- és fejlesztőpedagógusok, illetve pszichológus közreműködésével egyéni fejlesztésre is van lehetőség. A sokszínű közösségi és kulturális élet, a folyamatos programok, táborozások is jellemzői a Maimonidész-létnek.

– Lesz-e felvételi vizsga vagy esetleg elbeszélgetés?

– Az iskola a gyerekek logikai készségeire, a közösségben való működésre, vitakultúrára dolgozott ki egy egyéni felvételi rendszert, ezért a bekerüléshez a központi felvételi megírása szükséges, de egyéni elbírálás alapján vesszük fel a diákokat. Mindig van egyéni elbeszélgetés, ami általában a család jelenlétében zajlik, hiszen így tudjuk legjobban megmutatni, hogy miről szól számunkra ez a közösségi iskola. Mit tudunk, mit ajánlunk és hogyan szeretnénk dolgozni a gyerekekkel.

– Ezek szerint komoly szerepe van a szülőknek is az iskolai életben?

– Az lenne az optimális, ha a szülők is teljes mértékben részt tudnának venni a közös munkában, mert ez akkor működik jól, ha a szülő, az iskola és a diák között harmónia van, egy abszolút értelemben vett átjárhatóság. Az iskola folyamatosan kommunikál a szülőkkel, ha olyasmit tapasztalunk, amiben a gyermek plusz támogatásra szorul, akkor jelezzük. Ugyanez igaz a szülőkre is: ha ők otthon valamit tapasztalnak a gyermek körül, ami eltér az eddigiektől, akkor számíthatnak ránk, hiszen egy nagyon komoly, felkészült fejlesztő-gyógypedagógus-pszichológus csapat segíti a közös munkát.

– Meddig és hogyan lehet jelentkezni az iskolába?

– A jelentkezéseket folyamatosan várjuk, honlapunkon (www.zsidogimnazium.hu) minden fontos információt megtalálnak, keressenek bennünket bizalommal.

 

Megjelent: Egység Magazin 32. évfolyam 154. szám – 2022. május 10.