Újabb titkos alagutat talált meg az izraeli hadsereg, amin keresztül a Hamász a Gáza övezetből tudott átjutni Izraeli területre. A támadásokhoz használt építményt felrobbantották.

Ezt az alagutat, ami 30 méter mélyen húzódott a föld alatt, feltehetően még a 2014-es háború idején építette a szélsőséges palesztin szervezet. Egy ilyen alagutat megtalálni elég összetett feladat, sok szakember együttműködését igényli – nyilatkozta egy biztonsági szakértő. Az alagút általában mindig egy rendszer részét képezi, tehát vélhetően találnak még újabbakat is – olvasható a jpost.com cikkében, amiben egy videót is közzétettek az alagút feltárásáról. A lap forrása elmondta azt is, hogy a mostani felfedezés egy évek óta tartó fejlesztés eredménye. Korábban véletlenszerűen fúrtak az övezet határán, de most tudták, hol kell keresni a csempész alagutat.

A hadsereg információi szerint a Hamász most is dolgozik újabb alagutakon, de azok még nem érték el a határt. Ha az izraeli hadsereg új módszereivel valóban hamar megtalálhatóak lesznek az alagutak, elképzelhető, hogy a Hamász a jövőben nem költ majd hatalmas összegeket azok megépítésére. A szervezet katonai szárnya azt közölte, hogy az izraeliek nem fedezték fel az összes alagútjukat, ez „csak csepp a tengerben”. A háborúra való felkészülés folytatódik – fenyegetőzik a Kasszám Brigádok. Az alagutak komoly veszélyt jelentenek, de nem stratégiai fenyegetést – fogalmazott az izraeli védelmi erők illetékese, hozzátéve, hogy bizonyították, képesek az elpusztításukra.

 

Kép: wsj.com