Ötödször rendezték meg az EMIH nyári napközis táborát, a Sun and Funt. A tábor pontosan azt nyújtja, amit a neve ígér: napsugaras vidám­sá­got! A változatos progra­mok­ba úgy szövik bele a zsidóság alapértékeit, hogy a gye­rekek számára életre szóló él­mény legyen az ismerkedés. Rapi-Legény Zsuzsát, a Sun and Fun szervezőjét a tábor utolsó napjaiban kérdeztük arról, hogyan zajlottak az idei programok.

„Minden szempontból nagy megújulás volt, hogy az eddigi helyszínről, az Óbudai Zsinagógából a Zsilip Központba költöztünk, mert ez egy igazán gyerekbarát hely” – kezdi Zsuzsa. – „A tábor négy hete alatt összesen ötven gyereket fogadtunk.”

„A tábor témája idén egy képzeletbeli Föld körüli utazás volt. Jártunk Ázsiában, Skandináviában, Spanyolország­ban és végül Izraelben” – meséli Zsuzsa. Természetesen a képzeletbeli utazásokon mindig megtalálták a zsidó szálat is.

Egy tábor életében mindenképpen nagy mérföldkő, amikor először térnek vissza a saját táborozóik ifjúsági vezetőként. Az ötödik éve működő Sun and Fun napközis tábor idén érte el ezt a fordulópontot. „2018-ban voltam először Sun and Fun táborban mint táborozó. A nyaram egyik legjobb hete volt” – meséli Liling Adél, aki idén először volt madricha, és nagyon megszerette új szerepét: „Minden pillanatát élveztem, mivel egy szuper csapattal dolgozhattam, ahol mindenkinek megvolt a feladata és így jól tudtunk együtt dolgozni.”

A táborban korcsoportok szerint foglalkoznak a gyerekekkel, ám a csoportok között mindig van kapcsolat, a nagyobbak segítenek a kisebbeknek, igazán családias a légkör. A négy hét alatt tíz nagy kirándulást tettek a gyerekek: az ázsiai héten pl. szafari kirándulásra mentek és megnézték a Richter Cirkusz előadását is. Emellett jártak a Semes pékségben és felkeresték az Olajág Otthonban élő időseket is. Más programok „házhoz jöttek”, így pl. a Babka báb bábelőadása is.

A gyerekek a Sun and Fun­ban nem csak kitöltik a hosszúra nyúló nyári szünet napjait, hanem játszva tanulnak, fejlődnek és szereznek életre szóló élményeket, miközben a felebaráti szeretet, az áchávát jisz­ráél jegyében gyűjtenek pontokat, saját imakönyvet dekorálnak vagy éppen a bolygók neveit felsoroló dalokat énekelnek a buszon.

A 2022-es tábor időközben véget ért, ám a munka nem áll meg: Rapi-Legény Zsuzsa fejében már a jövő évi program körvonalazódik. A következő tábor tervezett időpontja: 2023. július 31.- augusztus 26.

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 52. szám – 2022. szeptember 1.

 

Megszakítás