A számítástechnikai óriáscég további öt központ megnyitását és az alkalmazottak számának megduplázását tervezi az elkövetkező négy évben – írja a Hamodia.

A Microsoft jelenleg Haifában, Tel-Avivban, Názáretben és Herclijában van jelen a zsidó államban. Herclijában tavaly nyílt meg a 46 ezer négyzetméteres központja, mely építészetileg is jelentős alkotás. A dolgozók összlétszáma eléri a 2300-at. Ebből kétezer fő foglalkozik kutatással és fejlesztéssel, további háromszázan pedig marketinggel és értékesítéssel. Emellett a Microsoft egy kockázati tőke alapot is működtet, továbbá startup cégek számára nyújt szolgáltatásokat herclijai központjában.

Daniel Lee, a regional lead for Microsoft’s Center of Innovation, stands in front of the new Microsoft campus in Herzliya, Israel, during the building’s construction. (Photo by Daniel Lee)

 

Bill Gates vállalata 1989-ben jelent meg Izraelben, két évvel később pedig itt alapította meg az első, az Egyesült Államok területén kívül működő, kutatással és fejlesztéssel foglalkozó központját.

A jelenlegi bővítési ütemben 2500 mérnök felvételét tervezik, így hamarosan már 4500 izraeli munkavállalójuk lesz. Az öt új központ közül az elsőt Tel-Avivban hozzák létre egy 25 000 négyzetméteres irodaházban, ahová ezer dolgozót várnak. Herclijában is újabb épületet emelnek, mely 17 000 m2-es lesz és szintén ezer embernek ad munkát.

Ezt követően Beer Sevában és Jeruzsálemben nyitnak központokat, ahol olyan, a munkaerőpiacon kevésbé jelenlévő csoportok számára nyújtanak karrierlehetőséget, mint a háredi zsidók, ahol a férfiak és az arabok, ahol a nők nagy része tartózkodik a munkavállalástól.

Az ötödik központ helyszínéről még nem született határozat, a döntésnél figyelembe veszik a közlekedési lehetőségeket és a munkaerőpiac diverzitását is.

A Microsoft hibrid munkarendet alkalmaz, tehát a dolgozók csak a munkaidejük egy részét töltik az irodában, a fennmaradó időben távolról is végezhetik a feladataikat. „A választás lehetősége növeli a munkavállalóink elégedettségét és a vállalat flexibilitását” – áll a Microsoft közleményében.

The new Microsoft smart building campus in Herzliya, Israel. (Microsoft photo)

A cég izraeli részlegeiben több mint harminc különböző termékcsoporttal foglalkoznak és kimagasló szerepet töltenek be a Microsoft legfontosabb és legmodernebb technológiát alkalmazó fejlesztéseiben. Ezek közé tartozik az adatbiztonság, a felhőszolgálatás, a big data, a digitális egészség, az autonóm vezetési platformok és a mesterséges intelligencia üzletága.