Haszid galéria nyílt New Yorkban

Az elmúlt években a New York-i Williamsburg művészek tucatjait vonzotta. Az egyébként markáns zsidó karakterrel rendelkező negyed most újabb galériával gazdagodott, mégpedig egy olyannal, amely kizárólag haszid képzőművészek bemutatását tűzte ki célul.

Williamsburgtól délre, a Condor Hotelben található a most megnyitott Shtetl Art Gallery. A galéria ötletgazdája Zalmen Glauber volt, aki felismerte, hogy szükség van egy olyan helyszínre is, ahol a haszidok kis művészeti közössége is bemutathatja alkotásait.

Glauber mielőtt művészettel kezdett volna foglalkozni, ingatlanfejlesztőként dolgozott, tehát jól ismerte a környék lehetőségeit, így azt is tudta, hogy a Condor Hotel bálterme a jó adottságai mellett alig kihasznált, így gyorsan adta magát az ötlet, hogy azt kiállítótérré alakítsák, melynek a nevét – „Stetl művészeti galéria” – egyik barátja, Lipa Schmeltzer zenész-képzőművész ajánlotta.

A tervek már egy ideje készen álltak, azonban a koronavírus járvány okozta nehézségek hónapokkal eltolták a megnyitót, melyre végül június 15-én került sor. A vörös szalag ünnepélyes átvágása után az érdeklődők több mint negyven kiállított tárgyat tekinthettek meg, köztük Rosa Katznelson, Pinny Segal Landau, Yanky Waldman, Hillel Weiser és természetesen Glauber műveit, de még az ő édesanyja, Miriam Lefkovitz is kiállított.

Lefkovitz asszony, aki tíz évvel ezelőtt kezdett el festeni, először osztotta meg képeit a nyilvánossággal. Glauber megjegyezte, hogy ez bebizonyította annak a tanításnak igazát, amelyet gyermekkorában oly sokszor hallott az édesanyjától: „ha valamit igazán akarsz, akkor meg is fogod tudni valósítani!”

Rosa Katznelson színekben gazdag, absztrakt képeit korábban már több galériában is láthatták, őt számos helyi és nemzetközi versenyen is díjazták. Pinny Segal Landau különféle médiumokat használ az alkotásain, amelyekkel a zsidóság és különösképpen a haszidizmus tüzét, az Istenhez való elköteleződését fejezi ki. Addig Hillel Weiser akvarellképei inkább az érzelmek és a különféle megtapasztalások elvontabb kifejezői.

Yanky Waldman alkotásain egyértelműen megmutatkozik a művész természetközelisége, miután munkáiba előszeretettel épít be mindenféle természetes anyagot, a különböző színű zúzott tojáshéjtől kezdve, a makkokon át a tarajos sül márványos tüskéjéig. Glauber háromdimenziós szobrai eltérő méretekben készülnek és gyakorta tartalmaznak váratlan elemeket is. Schmeltzer modern alkotásainak merész színei sokszínűségét fejeznek ki, mely a zene, a költészet és a festészet háromszögén belül található a haszid keretek között.

A megnyitóra nem csak a közösségből jöttek családtagok és barátok, hanem szerte New Yorkból érkeztek érdeklődők, közöttük több vezető politikus is, mint Eric Adams Brookly Borough elnöke, Erich Gonzalez, Brooklyn kerületi ügyvédje, Kalman Yeger városi tanácsos és Lincoln Restler városi tanácsos jelölt.

A kiállított tárgyakat nem csupán nézegetni, de megvásárolni is lehet. A legolcsóbb alkotás egy 800 dolláros akvarellkép, míg a legdrágább egy 40 000 dolláros installáció, amely a „Harmónia különbségei” címet viseli és 18 festett hegedűből és különféle haszid irányzatok által hordott kalapokból, strájmliból, színes kipákból és Yankees baseball sapkából áll.

A galéria minden héten több órán át lesz látogatható és a tervek szerint további eseményeknek is otthont fog adni. Glauber a teret a haszid művészek központjaként képzeli el, és reményei szerint az alkotásokon keresztül a nagyközönség nagyobb megértéssel fog a haszid közösség felé viszonyulni.

„Várakozással tekintünk a haszidok által készített műalkotások bemutatására, melyek életüket, vagy némi utalással a haszidizmusra, bármi mást is ábrázolhatnak.” – mondta Glauber. „A galériát olyan helynek tekintjük, ahol a nézők izgalmas és fordulatokkal teli utat járhatnak be, ahol ötletes és inspiráló módon nyílik meg számukra a haszidizmus gazdag és titokzatos világa.”

Cseh Viktor

Forrás: www.vinnews.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Küldés emailben