Az egyik zsinagóga is víz alá került Houstonban. A rabbi kimentette a Tóratekercseket, és három gyermekével a házuk második emeletére menekült az emelkedő vízszint elöl. Még nem sikerült őket evakuálni.

A pusztító texasi hurrikán hírére az IsrAid, Izrael legnagyobb segélyszervezete azonnal akcióba lépett, és önkéntesekből álló mentőegysége kedden már útnak is indult Houston felé. A Harvey-nak nevezett trópusi vihar már számos halálos áldozatot szedett, épületeket döntött romba, a lezúduló csapadékmennyiség pedig utcákat, házakat öntött el. Navonel Glick, az IsrAid igazgatója elmondta, hogy csapatukban katasztrófa-szakértők, pszichológusok és mérnökök vannak, feladatuk a mentési munkák segítése, illetve a túlélők és károsultak fizikai és mentális problémáinak enyhítése.

Az IsrAid önkéntese akcióban

A természeti katasztrófának még nincs vége. Az Egyesült Államok negyedik legnépesebb városa szinte teljesen megbénult a hirtelen rázúduló 76 cm esőtől, melyet feltehetően még 60 cm-nyi követ hamarosan. A Houstonnak is otthont adó Harris megyében voltak olyan területek, ahol óránként öt cm csapadék hullott. A szakértők attól tartanak, hogy a legnehezebb napok még csak most következnek. „Tapasztalatunk szerint az áldozatok száma egy ideig még emelkedni fog. Attól tartunk, hogy a romok között még sok holttestet találunk majd.” – nyilatkozta Art Acevedo, a város rendőrfőnöke.

Sok zsidó családot is evakuálni kellett otthonukból, több zsinagógában keletkezett jelentős kár és a zsidó temetőt is ellepte a víz. A leginkább zsidók lakta Meyerland városrészre különösen nagy erővel csapott le Harvey. A zsidó intézmények és kóser üzletek nagy része is ezen a területen működik. A kóser üzletekből elfogyott az élelmiszer, az utánpótlás nem megoldott, ami további gondot okoz a vallásos zsidók számára. „Hiába rendeltünk egy kamionnyi húst Miamiból, csak akkor tud elindulni a szállítmány, ha már véget ért az áradás. Nem könnyű hűtőkocsikhoz hozzájutni, talán Dallasból tudunk még élelmet szerezni.” – mondta Dovid Goldstein rabbi, aki lubavicsi küldöttként a város kóser élelmiszerellátását próbálja újjászervezni.

„Még azok is, akik nálunk szerencsésebbek és még működik náluk az áramszolgáltatás, nagy bajba kerülhetnek, mert hamarosan egyáltalán nem lesz kóser tejtermék, vagy más alapvető élelmiszer Houstonban.” – mondta Yossi Zakikofsky rabbi, akinek otthonát már elöntötte a víz.  A rabbi hozzátette, hogy a katasztrófának jó oldala is van: amint a víz fenyegetni kezdte a házukat, egymás után jelentek meg teljesen ismeretlen emberek, hogy felajánlják segítségüket. „Órákon keresztül küzdöttek, hogy mentsék a menthetőt. Elállt a szavam. Egy idegen segítségére siettek azonnal, amikor szükség volt rájuk. Volt, aki hét órán keresztül dolgozott a házunkban.”

Zakikofsky rabbi és az ismeretlen önkéntesek

Egy másik lubavicsi rabbi, Mendel Feigenson még kevésbé szerencsés. Három gyermekével házuk második emeletére húzódott az emelkedő vízszint elöl, de evakuálni már nem tudták őket a dühöngő hurrikán miatt. A rabbi által vezetett zsinagóga tóratekercsei is velük vannak, melyeket már korábban elhoztak az azóta már víz alá került imaházból. „Isten kezében vagyunk. Zsoltárokat mondunk, és imádkozunk. Tudjuk, hogy az Örökkévaló kezében vagyunk. Most az a legfontosabb, hogy a gyerekeket megnyugtassam.” – mondta a rabbi.

A Chábád szervezésében egy kívánság lista is megnyílt az Amazon weboldalán, ahol a közösség által leginkább nélkülözött termékeket lehet adományozni – akár Magyarországról is. Elsősorban tisztítószerekre, fertőtlenítőre, pelenkára és kóser élelmiszerre van szükségük. A szállítás azonban itt is áthidalhatatlan problémát jelent egyelőre. „Hihetetlen sokan akarnak segíteni. Minden nap egyre több terméket rendelnek meg a számunkra a weboldalon.” – mondta Naomi Bier, a Chábád texasi segélyközpontjának koordinátora. A Chábád a még rendelkezésre álló kóser élelmiszerekből csomagokat készít és juttat el a menhelyekre evakuált zsidóknak, de a készletek vészesen fogynak és vannak területek, ahová életveszélyes lenne útnak indulni. Az ételosztásban a Nemzeti Gárda is a segítségükre sietett.

Az egyik városi lubavicsi kirendeltséget vezető Yitzchok Smukler rabbi egy otthontalanná vált zsidó családot fogadott be, bár az ő házuk sorsa is bizonytalan. „Rabbi és küldött vagyok, tehát a közösségre is gondolnom kell. Igyekszem minél több menhelyre ellátogatni, már amennyire a hurrikán ezt lehetővé teszi. Megpróbálok segíteni az embereknek, sokszor a morális támogatás is sokat jelent.”

Forrás: TOI, Chabad.org