A zsidó vallásba betérni nehéz – de nem lehetetlen. A Budapesti Ortodox Rabbinátus nemzetközileg is elismert, Oberlander Báruch rabbi által vezetett gijúr programjának most lezárult első tanfolyamán keresztül hárman térhettek be.

Bár a zsidóság nem térítő vallás, ha valaki igazán elszánt és elkötelezett, részévé válhat a zsidó népnek. A betérési folyamat hosszú és rengeteg tanulással jár: a most lezárult tanfolyam, melynek végén hárman tértek be sikeresen, a tervezett két évnél is hosszabbra nyúlt.

A Budapesti Ortodox Rabbinátus által szervezett programban a többi jelentkezővel együtt a közösség rabbijai által tartott előadásokon, egyéni tanulással és chávrutában, tanulópárral készültek fel a betérésre. Tanulmányaik lezárultával a Rabbinátus háromtagú bét dinje előtt tettek sikeres vizsgát. Ezután rituális fürdőben való megmerülés következett számukra, melyet a Vasvári Pál utcai zsinagógában tartott névadó követett. Ezzel zárult számukra a betérés folyamata: innentől a közösség teljes jogú tagjává váltak.

A felkészülés ideje alatt a rabbik többször megpróbálják eltéríteni szándékától a betérőt és megbizonyosodnak arról is, hogy az illető ismeri a vallási előírásokat és kész maximálisan teljesíteni azokat.  Arról is meg kell győződniük, hogy a betérőnek semmilyen érdeke nem fűződik a gijúrhoz (pl. nem egy zsidóval kötendő házasság motiválja) – ugyanis ebben az esetben elképzelhető, hogy nem fogja a későbbiekben tartani a micvákat.

A két éves tanfolyamon a résztvevők elméleti és gyakorlati tudásra tesznek szert, behatóan tanulmányozzák a zsidó vallás hittételeit, előírásait és filozófiáját is. A Budapesti Ortodox Rabbinátus által elismert betérést a világ minden pontján, így Izraelben is teljesértékűen elfogadják.

 

 

Megszakítás