„A kinusz mindig lehetőséget ad arra, hogy feltöltsük az ’elemeinket’. Nagyon felemelő” – kezdi beszámolóját Stell Jichák újbudai rabbi az idei lubavicsi küldött-találkozóról, a Kinus haSluchimról.

Ahogy a múlt héten megírtuk, ebben az évben a Rebbe születésének 120. évfordulója előtt tisztelegve egy év alatt 120 új chábád központot nyitottak világszerte, „Tel Avivtól a Kanári-szigetekig, Angliától Costa Ricáig, azaz átlagosan háromnaponta nyílt új Chábád-ház” – olvasható a zsido.com beszámolójában. Az idei év témája a gyülekezés éve, a hákhél volt. „Maga az összejövetel egy hákhél volt, ahogy a világ minden szegletéből összegyűltek a zsidóság képviselői. Emellett legkülönbözőbb programokon és workshopokon tárgyaltuk meg az összefogás erejét” – mondja Stell rabbi.

Moshe Kotlarsky rabbi is erről beszélt a kinuszra összegyűlt mintegy 6500 lubavicsi küldöttnek, köztük a féltucatnyi magyar sliáchnak: „Idén a hákhél, az összegyűlés évében még fontosabb feladatunk, hogy a világ minden szegletében intézményeket hozzunk létre, hogy a judaizmus minden eddiginél könnyebben elérhető legyen minden egyes zsidó számára”.

Az új intézmények között szerepel 120 mikve is, a zsidóság könnyebb elérését pedig 36 új tóratekercs fogja segíteni, amiről Stell rabbi is beszámolt nekünk. „Idén a bankett különlegessége volt a 36 új tóratekercs. Általában, amikor tóraavatás van, akkor egy tekercset fejeznek be, de itt összesen harminchatot készítettek el. Ezek a Tórák harminchat olyan közösséghez kerülnek majd világszerte, amelyeknek eddig nem volt a birtokában egyetlen szent tekercs sem. Lenyűgöző élmény volt látni a harminchat új Tórát és a több mint hatezer sliáchot egyetlen teremben. Ezek a felemelő pillanatok rengeteg erőt adnak, amivel visszatérünk a munkánkhoz.”

A kinusz lehetőséget ad arra is, hogy a világ legkülönbözőbb pontjain élő barátok és családtagok találkozhassanak. „Az egyik legmeghatározóbb élmény számomra az volt, hogy az egész sábeszt barátokkal töltettem, együtt voltunk, beszélgettünk ’fárbrengtünk’, ahogy mondani szoktuk, megosztottuk egymással az élményeinket, a kihívásokat” – meséli Stell rabbi, és elképzelhetjük, milyen beszélgetések, milyen élménybeszámolók zajlanak olyan barátok között, akik közül, van, aki Budapesten, van, aki Nigériában és van, aki Montana egy kicsiny településén végzi ugyanazt a munkát. „Fantasztikus volt hallani mindenkinek az elhivatottságáról, hogy minden nehézség ellenére mennyire elkötelezettek a Rebbe által meghirdetett küldetés iránt, hogy elérjünk minden zsidót.”

Megjelent: Gut Sábesz 25. évfolyam 9. szám – 2022. november 24.