Immár hetven év telt el a Holokauszt óta. Mégis újabb és újabb tények kerülnek napvilágra. Nemrég egy lengyelországi kolostor pincéjében felfedeztek harmincöt Tóratekercset. Hogy kerültek oda? Egy katolikus pap, aki abban az időben a kolostorban lakott, lopta el a ezeket a megsemmisített zsidó közösségektől. A pap, aki vehemens antiszemita volt, úgy vélte, hogy ezekből a tekercsekből megtudhatja milyen titkokat is rejtenek el a zsidók a szent irataikban.

A Tóratekercsek évtizedekig elfelejtve hevertek a kolostor raktárában. Az utóbbi években kelt csak szárnyra a hír arról, hogy egyáltalán léteznek. Johnny Daniels a „Memaamakim” egyesület megalapítója hónapokig nyomozott, hogy megtudja, melyik kolostorban lehetnek a Tórák. Az egyesület működésének célja a Holokauszt emlékének megőrzése és a következő nemzedékekre hagyományozása. Végül Danielsnek sikerült a lengyel katolikus egyház vezetését meggyőzni arról, hogy legalább megtekinthesse ezeket a Tóratekercseket.

Daniels így számolt be az élményeiről: „Zsidó lelkem mélyen megrendült, amikor egy lengyel kolostor piszkos polcain megláttam harmincöt Tóratekercset. A tekercsek egy része már szakadt és nem lehet használni, majd el kell azokat temetni, ám a többségük nagyon jó használható állapotban van. Abban a pillanatban csak arra gondoltam, hogy ezeket azonnal meg kell menteni és zsinagógákban elhelyezni. Hetven évig meggyalázták ezeket, elég volt. A keresztények nem értik hogy mit is jelentenek a zsidók számára a Tóratekercsek”

A lengyel egyház egyelőre nem mutat hajlandóságot arra, hogy visszaszolgáltassa a Tórákat a zsidóság számára. Az egyesület önkéntes lengyel ügyvédek segítségét veszi igénybe, hogy a Tóratekercsek visszakerülhessenek a jogos tulajdonoshoz, a zsidó néphez.

Daniels szerint: „Ezek a Tórák tulajdonképpen Holokauszt-túlélők. Pár évtized múlva, amikor a Holokauszt-túlélők már nem lesznek velünk, ezek a Tóratekercsek fogják helyettük elmesélni a történetüket. Ha majd szombatonként, Izraelben vagy bárhol a világon ezeket előveszik, mindenki tudni fogja, hogy ezek Holokauszt-túlélők.”

 

Dan Diamant

 

Kép: Jiszrael hajom