Idén 18. alkalommal rendezi meg a Nyugati téren a hanukai gyertyagyújtást az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. A fény ünnepe, a szabadságharcos Makkabeusokra emlékezés időszaka, akik i.e. 165-ben győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett.

A 8 napos Hanuka első estéjét (december 6., vasárnap) Köves Slomó vezető rabbi ünnepi köszöntővel nyitotta meg: „Nem elég harcolni a szabadságért, a lángot meg is kell gyújtani. Érteket kell teremtenünk. Így reménykedhetünk abban, hogy a gyerekeink, unokaink már többet fognak tudni a hagyományainkról.”

D__TT20151206006

Az este díszvendégei Dr. Latorcai Csaba, kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár és Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes voltak.

D__TT20151206028

Latorcai Csaba köszöntő beszédében méltatta az EMIH tevékenységét és kiemelte, hogy a kormány a jövőben is mindent megtesz majd a magyarorszagi zsidó közösség támogatása és védelme érdekében. Mint hangsúlyozta: „Nyitott szív és a befogadás szándéka szükséges ahhoz, hogy megértsük egymást.”

D__TT20151206015

Szeneczey Balázs Tarlós István nevében is köszöntötte a megjelenteket a megújult Nyugati téren. Kiemelte, hogy Budapest továbbra is az a nyitott varos, ahol „bátran és büszkén üzenhetjük meg a világnak, hogy tiszteljük egymást és ezen a helyen mindenki szabadon élheti meg hitét és identitását.”

A gyertyák ünnepélyes meggyújtása utáni ünnepségen a Sabbathsong Klezmer Band zenélt.

D__TT20151206039

Megszakítás